Annons

Första borgmästarposten för AFD

För första gången har en kandidat för det högerextrema partiet Alternativ för Tyskland (AFD) valts till borgmästare på heltid.
Valet ägde rum i Raguhn-Jessnitz, en liten ort med cirka 9 000 invånare i Sachsen-Anhalt i östra Tyskland.
Tyskland • Publicerad 3 juli 2023
Partiet vann en första post som borgmästare på heltid på söndagen. Arkivbild.
Partiet vann en första post som borgmästare på heltid på söndagen. Arkivbild.Foto: Jens Meyer/AP/TT

Hannes Loth – en 42-årig jordbrukare – vann 51,1 procent av rösterna, enligt valresultatet som publicerades på ortens Facebook-sida.

"Jag kommer att vara borgmästare för alla i Raguhn-Jessnitz", skriver han på social medier.

Annons

Tidigare har AFD-medlemmar enbart suttit som frivilliga eller deltidsborgmästare.

AFD-segern kommer samtidigt som partiets popularitet nått rekordnivåer i opinionsmätningarna.

AFD skakade det tyska politiska landskapet när partiet fick 13 procent av rösterna i förbundsdagsvalet 2017, då partiet erhöll 94 mandat. I förbundsdagsvalet 2021 backade partiet till cirka 10 procent.

Partiet klassades 2021 som "misstänkt" extremistiskt av det tyska författningsskyddet 2021, men den åtgärden underkändes senare i en administrativ domstol i Köln. Partiets ungdomsförbund klassas däremot som en "bekräftad" extremistorganisation, vilket ger landets säkerhetstjänst utökade befogenheter för övervakning.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons