Annons

Förslag: 2 000 i böter för pandemilagsbrott

Den som bryter mot vissa föreskrifter i den tillfälliga covid-19 lagen kan få betala 2 000 kronor i böter. Det föreslår riksåklagaren som beslutar om vilka brott som ska ge ordningsbot och hur höga bötesbeloppen ska vara.
Coronaviruset • Publicerad 12 januari 2021
Böter för brott mot den tillfälliga covid-19-lagen ska kunna utfärdas av polis direkt på plats. Arkivbild.Foto: Hanna Franzén/TT

Ordningsboten ska kunna utfärdas av polis direkt på plats.

Bötesbeloppet är valt så att det ska "framstå som rimligt och adekvat" och därmed få acceptans, enligt ett pressmeddelande från Åklagarmyndigheten.

Annons

"Vår samlade bedömning är att 2 000 kronor är en lämplig nivå. Vid allvarligare fall av smittspridning finns möjlighet att använda annan lagstiftning, som till exempel vållande till sjukdom enligt brottsbalkens tredje kapitel", säger riksåklagaren Petra Lundh enligt pressmeddelandet.

Även ungdomar i åldrarna 15–18 år kan bötfällas om de bryter mot lagen.

Förslaget ska nu ut på remiss men Åklagarmyndigheten räknar med att kunna fatta beslut den 18 januari och att de nya bötesbeloppen kan träda i kraft den 27 januari.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons