Annons

Forskarna sätter tänderna i 3D-printad mat

Jordnötssmör, mosade kex och Nutella är utmärkta ingredienser för en 3D-utskriven efterrätt. Det anser forskare från USA som testat att skriva ut pajer. I Sverige pågår försök med att skriva ut mat med fokus på äldreboenden.
Livsmedel • Publicerad 1 april 2023
Det tog några försök innan forskarna lyckades skriva ut en paj som såg aptitlig ut.
Det tog några försök innan forskarna lyckades skriva ut en paj som såg aptitlig ut.Foto: Jonathan Blutinger/Columbia Engineering/TT
En kaksmet i form av mosade kex var enligt studien en bra grund, liksom jordnötssmör för att hålla ihop lagren. Arkivbild.
En kaksmet i form av mosade kex var enligt studien en bra grund, liksom jordnötssmör för att hålla ihop lagren. Arkivbild.Foto: Jonathan Blutinger/Columbia Engineering/TT
En av pajerna som forskarna placerade i kategorin "Success".
En av pajerna som forskarna placerade i kategorin "Success".Foto: Jonathan Blutinger/Columbia Engineering/TT
Något för köksbänken?
Något för köksbänken?Foto: Jonathan Blutinger/Columbia Engineering/TT

Under den senaste Nobelmiddagen väckte menyn viss uppmärksamhet genom att innehålla 3D-utskrivna delar. Men i framtiden kan det bli något som står på var mans köksbänk. Så resonerar i alla fall forskare vid bland annat Columbia University i New York som testat konceptet.

Med sju ingredienser – mosade kex, jordnötssmör, Nutella, bananmos, jordgubbssylt, körsbärsglasyr och frosting, har de provat sig fram till den mest lämpade kombinationen. Resultat som de till och med publicerat i en vetenskaplig tidskrift.

Annons

Även om det tog några försök innan resultatet såg aptitligt ut så menar forskarna att mjukvara och 3D-skrivare i framtiden kan underlätta produktion av näringsriktig och individanpassad mat.

Kan bli aktuellt på äldreboenden

Evelina Höglund, forskare i livsmedelsteknik vid forskningsinstitutet Rise, studerar just mat som skrivs ut i 3D. Men hon tror inte att det kommer att finnas i vanliga hem inom en snar framtid.

– Jag tror att det kommer att bli mer aktuellt i storkök där det kan krävas att rätter anpassas efter individuella behov som allergier eller andra matönskemål, säger hon.

Som exempel nämner hon personer som har tugg- och sväljsvårigheter. I dag är de ofta hänvisade till att äta puréer eller annan konsistensanpassad mat. I ett aktuellt projekt arbetar hon med att skriva ut maten i dess ursprungliga form – en broccolipuré får formen av en broccoli till exempel. Detta kan användas till exempel på äldreboenden, eller i industrier som tillverkar konsistensanpassad mat.

– Det har visat sig kunna öka matlusten och bidra till att människor äter mer om den konsistensanpassade maten ser ut som vanlig mat. Det blir också mer socialt eftersom de som äter mat som ser annorlunda ut kanske väljer att sitta på sina rum i stället för med andra, säger Evelina Höglund.

Växtbaserad "kött-lookalike"

En annan styrka med 3D-utskriven mat är att det går att göra komplexa former. Där kan konditorier vara en framtida marknad. Eller när man vill skapa vegetariska livsmedel som ser ut som kött. Redan i dag går det att beställa 3D-utskriven växtbaserad oxfilé på restaurang i Stockholm.

– Det är hela tiden en diskussion om det är nödvändigt att skapa köttanaloger, alltså vegetariska livsmedel som efterliknar kött. Vissa efterfrågar det men andra tycker att det är onödigt. Men att till exempel skriva ut en växtbaserad köttprodukt kräver ganska mycket av både råvaror och mjukvara, säger Evelina Höglund.

Den bästa pajen då? Den tog i snitt 30 minuter att skriva ut och bestod enligt studien av 70 procent kaksmet, 8 procent av vardera jordnötssmör, Nutella och frosting samt ett par procent av sylt, bananmos och körsbärsglasyr.

Fakta: 3D-utskriven paj – så gjordes testet

Det tog i snitt 30 minuter att skriva ut pajbitarna. De tillagades med hjälp av laserljus.

Alla ingredienser som forskarna använde köptes i en lokal matbutik. Pajen tillverkades av sju ingredienser vilket enligt forskarna är rekord för antalet i ett 3D-utskrivet livsmedel.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons