Annons

Forskare som tog blodprov på bekanta frias

Den forskare som åtalats för brott mot etikprövningslagen frias av tingsrätten. Fallet är det första som gått till domstol sedan lagen skärptes.
Dom • Publicerad 2 juli 2023
Tillsammans med flera medarbetare tog en forskare blodprov för att undersöka antikroppar hos 450 vänner och bekanta under pandemin. Arkivbild.
Tillsammans med flera medarbetare tog en forskare blodprov för att undersöka antikroppar hos 450 vänner och bekanta under pandemin. Arkivbild.Foto: Claudio Bresciani/TT

Forskaren och hans medarbetare tog utan etiskt tillstånd blodprov från 450 vänner och bekanta för att undersöka förekomsten av antikroppar mot coronaviruset.

Enligt forskaren var provtagningen, som genomfördes under pandemin, ingen forskningsstudie, därför behövdes inte etikprövningstillstånd.

Annons

Eftersom blodprov är ett fysiskt ingrepp får det bara utföras om det godkänts för etisk prövning, enligt Överklagandenämnden, som efter ett par anmälningar gjorde en åtalsanmälan för etikprövning. Forskaren åtalades misstänkt för brott mot etikprövningslagen. Fallet blev det första som gått till domstol sedan denna lag skärptes 2020. Enligt forskarna var studiens resultat, som både Folkhälsomyndigheten och medier fick ta del av, aldrig menat att publiceras vetenskapligt.

Tingsrätten i Uppsala frikänner nu forskaren helt, rapporterar Universitetsläraren. Enligt domen är det "inte är styrkt att provtagningen var ett led i ett forskningsprojekt". Det går heller inte att slå fast att forskaren hade en ledande roll i undersökningarna. Tingsrättens dom kan överklagas åklagare till och med den 21 juli.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons