Annons

Försäkringskassan stäms för diskriminering

Arbete • Publicerad 3 januari 2020
Försäkringskassan har stämts för diskriminering av en föräldraledig man. Arkivbild.
Försäkringskassan har stämts för diskriminering av en föräldraledig man. Arkivbild.Foto: Christine Olsson/TT

Diskrimineringsombudsmannen (DO) stämmer Försäkringskassan sedan myndigheten avbrutit en mans provanställning för att han varit föräldraledig. Mannen tog ut föräldraledighet i samband med att barnet skulle födas, men behövde sedan ta ut ytterligare ledighet eftersom hans fru blev sjukskriven, skriver Dagens Juridik.

Det gjorde att han var borta från jobbet större delen av sommaren. I början av september fick han besked om att hans provanställning skulle avbrytas med hänvisning till att det inte fanns något underlag för att bedöma mannens prestationer.

DO anser att Försäkringskassan missgynnat mannen och att rätten till föräldraledighet är en viktig princip som även gäller i samband med en provanställning. Det blir nu upp till Arbetsdomstolen att avgöra frågan.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons