Annons

Fransson: "Kanske inte ska räkna bort oss"

4–0 mot AFC Eskilstuna gav sjunde raka hemmasegern, men viktigare än så för IFK Norrköping:
Klubben klev upp som tabellfemma.
Tvåmålsskytten Alexander Fransson ser en möjlighet att stöka till det för de absoluta topplagen under höstspurten.
Fotboll • Publicerad 26 september 2019
IFK Norrköpings Alexander Fransson firar sitt 4–0-mål med framspelaren Henrik Castegren och andra lagkompisar.
IFK Norrköpings Alexander Fransson firar sitt 4–0-mål med framspelaren Henrik Castegren och andra lagkompisar.Foto: Stefan Jerrevång/TT

Det var klasskillnad på Östgötaporten. Formstyrka mot ett skadeskjutet bottenlag. Det var mest en fråga om hur mycket Norrköping skulle vinna med.

Eskilstunas kollektiva försvarsspel hade stora likheter med ett gäng uppställda, brandgula vägkoner. Markering? Press på bollhållaren? Jobba för varandra i en enhet? Nja, det verkade vara okända fotbollstaktiska begrepp i tränaren Saulius Sirmelus elva.

Annons

IFK Norrköping gjorde lite som man ville och gjorde det från början i en match managern Jens Gustafsson kallat "en tuff utmaning".

Det var det förstås inte.

Sjunde raka hemma

Till sex raka hemmasegrar och 17–1 i målskillnad lade Norrköping en sjunde trepoängare i följd på Östgötaporten. Och ytterligare några plusmål som kan komma väl till pass när sluttabellen slås fast.

– Vi har varit starka hemma tidigare, men den senaste statistiken är grym. Det flyter på. Vi jobbar hårt och har vässat till försvarsspelet, säger Alexander Fransson.

TT: Nu sitter fans till Djurgården, Malmö FF, AIK och Hammarby och undrar om IFK Norrköping ska blanda sig i toppstriden. Vad säger du?

– Vi vill klättra så mycket som möjligt. Vi går in med inställningen en match i taget. Man kanske inte ska räkna bort oss riktigt än, även om det är många poäng upp.

Tidigt ledningsmål

Redan efter någon minut vandrade den centrale mittfältaren från egen planhalva och raka spåret fram.

Han borde ha testat ett skott.

Sead Haksabanovic, lånet från West Ham och i strålande slag, visade kort senare att såna lönar sig emellanåt. Haksabanovic satte fart, fick sitt läge och drog till. Från distans, lågt, hårt, i hörnet – och 1–0.

Mot slutet av halvleken var det proppen ur.

Annons

Lars Krogh Gerson tryckte via Ole Söderbergs ena näve in 2–0 på straff och så sköt Fransson till slut – och som han sköt. Från 30-talet meter. Rakt upp i Söderbergs ena kryss, en fullträff som kan kandidera som ett av säsongens mål.

– Mitt snyggaste allsvenska mål. Det var skönt att få dunka till en boll på det viset. Jag kände när jag träffade bollen att den kommer att gå in, säger han.

Haksabanovic prickade ribban efter pausen, Fransson missade öppet mål, inhopparen Pontus Almqvist var ytterst nära sitt första allsvenska mål, men med tio minuter kvar kom 4–0 och Franssons andra mål.

16-årig debutant

Kort därpå släppte managern Jens Gustafsson in debutanten, blott 16-årige islänningen Isak Bergmann Jóhannesson, anfallaren som spås en lysande karriär.

– Det är otroligt viktigt för unga spelare att få komma in. Det ger framtidstro för spelarna i vår ungdomsfotboll att se att det är möjligt att lyckas. Att få fram egna spelare är vårt sätt att konkurrera med klubbar som är ekonomiskt starkare än vi, säger Jens Gustafsson.

Henrik Skiöld/TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons