Annons

Moskva: Delta står för 90 procent av nya fall

En allt mer akut covidsituation får Moskvas borgmästare att införa nya restriktioner. Smittspridningen i Ryssland drivs bland annat på av den så kallade deltavarianten, som bedöms stå för omkring 90 procent av alla nya smittofall.
Ryssland • Publicerad 18 juni 2021
Ryska fotbollssupportrar i Moskva.
Ryska fotbollssupportrar i Moskva.Foto: Pavel Golovkin/AP/TT

De sedan tidigare rådande restriktionerna i den ryska huvudstaden innebär bland annat att barer och restauranger som regel ska hålla stängt från klockan 23 på kvällen till klockan 6 på morgonen, fram till den 29 juni. Lekplatser och idrottsplatser hålls stängda dygnet runt.

Nu införs ytterligare restriktioner: Antalet besökare på evenemang begränsas till tusen personer.

Annons

– Det innebär att teatrar och biografer kommer att kunna fortsätta sin verksamhet. Däremot kommer vi att behöva stänga områden där fotbolls-EM-publik samlas, säger Moskvas borgmästare Sergej Sobjanin.

Ansträngd vårdsituation

Samtidigt kommer tiotals restauranger och kaféer att tillåtas hålla nattöppet från och med lördag för dem som kan uppvisa ett vaccinintyg.

Situationen i vården i Moskva är ansträngd, och covidavdelningarna har fått utöka antalet platser. Just nu finns det 17 000 vårdplatser för coronasjuka, men kapaciteten kommer snart att vara 20 000, enligt Sobjanin.

Planerad vård ställs in för de patienter som saknar vaccinintyg med undantag för vissa patientgrupper såsom cancersjuka, och de som inte får vaccinera sig på grund av sitt hälsotillstånd, enligt hälsomyndigheter i Moskva.

Borgmästaren varnar för att ännu skarpare restriktioner snart kan komma att införas.

Ny toppnotering

På fredagen registrerades över 9 000 nya fall i Moskva under ett dygn.

– Det har vi aldrig sett under hela pandemin, säger Sobjanin.

Senare under fredagen berättade han i rysk tv att de allra flesta som smittas bär på deltavarianten.

– Den senaste informationen vi har fått visar att 89,3 procent har fått den muterade versionen av coronaviruset som kallas delta, den indiska varianten.

Regeringen beklagar att relativt få än så länge valt att vaccinera sig. Men smittspridningen drivs också på av oansvarigt beteende bland befolkningen, eller närmare bestämt "total nihilism", som Kremls talesperson Dmitrij Peskov uttrycker det i ett uttalande på torsdagen enligt Reuters.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons