Annons

Författare kritiserar Norrköpings stadsmuseum

Författaren Johan Perwe kritiserar Norrköpings stadsmuseum för att ha tagit ned en bild på SD:s styrelse i kommunen från utställningen "Motstånd och medlöperi", som handlar om nazism nu och då.
Kultur • Publicerad 13 februari 2020
Norrköpings stadsmuseum synar stadens nazistiska historia. Här ett foto av en flygtävling 1937 på Kungsängens flygplats utanför Norrköping.
Norrköpings stadsmuseum synar stadens nazistiska historia. Här ett foto av en flygtävling 1937 på Kungsängens flygplats utanför Norrköping.Foto: Norrköpings Kommun

Bilden visades ihop med artikeln: ”SD-politiker utreds för inlägg på nazistsajt”, vilket fick Sverigedemokraterna att anmäla museet för förtal. Polisen gick inte vidare med anmälan. Men museet tog alltså ändå ned bilden.

Författaren Johan Perwe, vars arbete ligger till grund för utställningen, tycker att det är beklagligt att museet inte stod på sig. Han kritiserar också Sverigedemokraternas försök att misskreditera utställningen.

Annons

– Jag tycker överhuvudtaget inte att politiker ska lägga sig i fria kulturuttryck, säger han till SVT.

"Historiskt faktum"

Perwe har skrivit boken ”Mörkläggning. Nazismen och motståndet i Norrköping 1933–1945” som utställningen bygger på. Bilden som bråket utgår från publicerades ihop med en artikel om en person med koppling till nazistiska miljöer, som kandiderade i valet 2018 för SD:s räkning. Perwe förstår visserligen att partiet är upprört.

– Men samtidigt är det ett historiskt belagt faktum att de kommer från en nazistisk och rasistisk bakgrund, när de bildades 1988 och det är det som finns med i huvudutställningstexterna.

Ska ta beslut

Maria Modig, tillförordnad museichef, svarar att de värnar det fria ordet lika mycket som Johan Perwe, men att de har fler aspekter att ta hänsyn till.

"Vi håller, tillsammans med vår kommunjurist, på att se över den juridiska delen och som chef har jag ett stort ansvar för säkerheten för min personal och deras arbetsmiljö. Vi vill fatta ett genomtänkt och klokt beslut. Det finns en del frågetecken kvar men vi kommer troligtvis fatta ett beslut denna vecka om vi ska sätta upp artikeln igen, skriver hon i ett mejl till TT.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons