Annons

Företagarna kräver full kostnadstäckning

Full täckning, 100 procent, för alla kostnader när staten tvingar företag att stänga. Det kräver Företagarna ska skrivas in som komplement i pandemilagen.
Och kontroller efteråt i stället.
Ekonomi • Publicerad 14 januari 2021
Många butiker tvingas stänga. Arkivbild
Många butiker tvingas stänga. ArkivbildFoto: Janerik Henriksson/TT

– Full täckning för alla fasta kostnader som företagaren inte kan göra sig av med, säger Günther Mårder, vd för Företagarna.

Det är önskemålet i ett brev som intresseorganisationen nu skickar till de politiska partierna, med sikte på att det borde skrivas in i pandemilagen för framtida bruk. I fasta kostnader ingår löner, hyror och alla kostnader som företagaren inte kan göra sig av med. Reglerna skulle kunna hämtas från expropriationslagen där staten kan tvinga en person att sälja exempelvis en fastighet till marknadspris, enligt Mårder.

Strategi som irriterar

Annons

Kravet ska gälla där staten beslutar om definitiva nedstängningar av verksamhet, till exempel stängning av butiker, restauranger gym eller liknande. Kravet är svårare att tillämpa vid snällare restriktioner, en slags seminedstängning, något som irriterar Företagarna.

– Jag ser det som en politisk strategi för att slippa ta det här ansvaret, säger han.

Nu tillämpas i stället en massa andra krångliga stöd som är svåra att söka och som inte ger full täckning, och dessutom betalas ut i efterhand, enligt honom.

TT: Skulle du hellre velat se en total nedstängning?

– Det vore i alla fall enklare att hantera, säger han.

Att få 100 procents kostnadstäckning skulle kunna inbjuda till mycket fusk.

– Jo, det kan det absolut göra, säger Mårder.

Fegt kontrollera före

Men en rigorös kontrollapparat med tydlig straffskala ska förhindra det – men i efterhand påpekar Mårder.

– Jag tycker att Sverige varit fega genom att inte ha kontrollapparaten i efterhand, säger han.

Nu gör regelsystemet att det är för krångligt, en småföretagare har inte resurserna eller kunskapen att sätta sig in i alla regler. Det blir mest företag med juridisk kompetens som mäktar med att söka alla stöd, resonerar han. Han vill därför att det inte ska behövas något ansökningsförfarande mer än att skicka in kostnadsredovisning till ansvarig myndighet.

Annons

Men att få full kostnadstäckning innebär inte att företagaren kan lyfta lön och dra på semester under tiden, enligt Mårder.

– Det blir ju inga intäkter, ingen vinst, säger Mårder som jämför med det enligt honom betydligt mer generösa ersättningssystemet till löntagare och hushåll.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons