Efter beskedet: Mer företagsstöd behövs
"En glädjens dag". Så beskriver Fredrik Östbom, samhällspolitisk chef på Företagarna, känslan efter regeringens besked.
– Många företag i de mest utsatta branscherna drar en lättnadens suck, säger han.
Det ses som ett glädjebesked, men det borde ha kommit tidigare, menar branschorganisationen.
– Vi tycker det är positivt att restriktionerna slopas. Men vi tycker att det borde skett tidigare med tanke exempelvis på de få fallen på iva, säger Östbom.
– I dag ser vi ljuset i tunneln. Men nu mer än någonsin behövs en offensiv företagarpolitik så det går att utveckla verksamheten och anställa fler, efter så här lång tid på sparlåga.
"Krisen inte över för företagen"
Även branschorganisationen Visita, som företräder besöksnäringen, är lättad över dagens nyheter.
– Det är ett oerhört glädjande besked som också ligger i linje med vad vi har framfört under två års tid. Nu kan vi få hjulen att börja snurra igen, säger Jonas Siljhammar, vd för Visita.
Han beskriver dock besöksnäringen som i ett fortsatt "väldigt känsligt läge" och understryker att behovet av stimulanser kvarstår.
– Det är viktigt att komma ihåg att för företagen är krisen långt ifrån över. Efter två års pandemi är många väldigt skuldsatta och har förlorat mycket intäkter och anställda.
Även om merparten av restriktionerna lyfts från och med den 9 februari så förväntas vi successivt återgå till jobb och utbildning på plats. Men många branscher inom besöksnäringen är, enligt Jonas Siljhammar, beroende av att människor åter börja röra sig i samhället som tidigare.
– Det finns många ställen framförallt i stadskärnorna som lever på luncher från kontor och företag. För dem är det helt avgörande att folk kommer tillbaka till jobbet.
"Har varit oerhört ansträngande"
Carin Kindbom, vd och koncernchef för Svenska Mässan Gothia Towers, säger att beskedet var efterlängtat – men också relativt väntat.
– Vi är så otroligt glada och oerhört lättade. Vi har längtat så otroligt mycket efter att få välkomna våra gäster igen. Det är en stor dag, säger hon strax efter beskedet.
Restriktionerna med kvadratmeterbegränsningar och maxtak på antal deltagare har slagit hårt mot hela branschen, så även Svenska Mässan i Göteborg.
– Hela besöksnäringen – och i synnerhet de branscher som tar emot stora flöden med gäster som vi gör i våra mässor, konferenser och kongresser – har ju i princip haft näringsförbud i två års tid. Det har varit oerhört ansträngande för vår verksamhet att flytta fram evenemang ett flertal gånger, och ibland tyvärr tvingats ställa in evenemang, säger Carin Kindbom.
Lättnad för restaurangägare
Att restriktionerna nu slopas innebär att Svenska Mässan kan öppna dörrarna igen.
– Det betyder att vi kan bedriva vår verksamhet som vanligt igen och just nu sitter vi med en otroligt välfylld kalender. Många av våra kunder längtar efter att få genomföra den där mässan eller eventet som de kanske skjutit på både en, två och tre gånger. Det är mycket glädje, säger hon.
Även inom restaurangbranschen jublar man efter beskedet.
– Det är en jättestor lättnad givetvis. Jag tror inte att jag är ensam om att känna den känslan, de flesta i branschen är väldigt lättade, säger krögaren Mattias Jakob. Han äger krogkedjan Ölstugan tullen som har totalt 14 krogar i Göteborg, Stockholm, Borås och Norrköping.
Hoppas på många besökare
De första restriktionerna för två år sedan kom som en chock, berättar han. Allra tuffast har de begränsade öppettiderna varit. Att restriktionerna lyfts och sedan återinförts igen i omgångar har krävt mycket, inte bara ekonomiskt utan även av personalen.
– Vi har blivit väldigt påverkade. Ena dagen känner man att man har en positiv trend, och nästa är det tvärstopp igen. Nu ska vi börja om igen efter nästa vecka, säger Mattias Jakob.
På Ölstugan tullens restauranger börjar nu ett intensivt arbete med att ställa om till normalläge. Bord och stolar får flyttas närmre varandra, tejp på golvet som påminner om att hålla avstånd rycks bort och skyltar med regler plockas ner.
– Men det gör man ju gladeligen, säger Mattias Jakob med ett skratt.
– Sen får vi hoppas att folk kommer. Om man är frisk och mår bra så tycker jag att man ska försöka gå ut och leva normalt nu. Det är viktigt, säger han.
Beskedet kommer som en lättnad också för företagare i branscher som tagit mindre stryk än vad besöksnäringen gjort. Branschorganisationen Svenskt Näringslivs vd Jan-Olof Jacke spår en successiv återgång, som i vissa branschsegment kan gå snabbt.
– Hur fort det kommer att gå kommer att variera från företag till företag utifrån de förutsättningar en viss bransch har. Det kommer inte att explodera i morgon, men utan restriktioner finns i alla fall förutsättningarna för att komma tillbaka till någon form av ny normalitet.