Annons

Företag får höjt och förlängt krisstöd

Regeringen, C och L föreslår att stödet till småföretag som tappat stor del av sin omsättning höjs till 90 procent under november–februari.
Politik • Publicerad 12 januari 2021
Liberalernas ekonomisk-politiske talesperson Mats Persson (L) .
Liberalernas ekonomisk-politiske talesperson Mats Persson (L) .Foto: Jessica Gow/TT

Regeringen och samarbetspartierna har kommit överens om att förlänga det så kallade omställningsstödet för små och medelstora företag, liksom omsättningsstödet för enskilda näringsidkare. Förlängningen gäller november fram till och med februari.

Nu är de också överens om att samtidigt höja ersättningsnivån från maximalt 75 till 90 procent av de fasta kostnaderna för företag med färre än 50 anställda.

Annons

– Det handlar om att företagen ska undvika att behöva gå i konkurs och säga upp sina medarbetare, säger Mats Persson.

Kostar 3,5 miljarder

De som söker stödet måste ha tappat 30 procent av sin omsättning. Det förlängda och höjda stödet beräknas kosta 3,5 miljarder kronor.

Den senaste tiden har regeringen beslutat om flera nya restriktioner som drabbar företagen, till exempel att det inte får serveras alkohol efter klockan 20 och begränsat antal kunder i butikerna.

– Då är det också rimligt att staten är med och ersätter i högre grad, säger Rickard Nordin, ekonomisk-politisk talesperson för C.

Men det är inte enbart skärpta restriktioner som gör det nödvändigt med mer stöd, anser Nordin. Ju längre pandemin håller på, desto mindre marginaler har företagen att ta till.

– De här företagen har kämpat i snart ett år med vikande omsättning och kunder som inte vågar komma. Då börjar man äta på sina marginaler, och snart finns det inga kvar, säger han.

Sega utbetalningar

Ambitionen är att riksdagen snabbt ska fatta beslut om att förlänga och utöka stöden. Men drabbade företag kan inte räkna med att få pengar genast. Först måste stödperioden ta slut och företagen visa hur stort omsättningstapp de har haft. För stödperioden januari–februari börjar ansökningsperioden den 1 mars. Och därefter ska ansökan handläggas.

I förra veckan tog Moderaterna ett initiativ i riksdagens finansutskott för att höja ersättningsnivån till just 90 procent. Det förslaget skulle avgöras på tisdagen, men regeringens besked hann före.

– Det här är viktiga besked. Det kommer att rädda jobb och företag, säger M:s ekonomisk-politiska talesperson Elisabeth Svantesson.

– Men nu gäller det också att se till att utbetalningarna går snabbare än vad de hittills har gjort.

Annons

Även Företagarna välkomnar att ersättningsnivån höjs, men tycker att det är oroväckande att regeringen inte tagit varningssignalerna om krångliga system på allvar.

Utökat korttidsstöd

Regeringen, C och L har även kommit överens om att utöka stödet för korttidspermitteringar på grund av den nya pandemilagen som infördes den 10 januari.

Regeringen får där befogenheter att införa långtgående åtgärder för att hindra trängsel och smittspridning, vilket kan drabba många företag. Nu föreslås att företagen under januari till mars ska kunna minska arbetstiden för anställda med upp till 80 procent, jämfört med maximalt 60 procent i dag.

Förändringen gäller generellt och inte enbart företag som drabbas direkt av utökade restriktioner.

Fakta: Mer krisstöd till företag

Omställningsstödet infördes i juni 2020. Det är ett direktstöd baserat på omsättningstapp och stödet blir större ju mer omsättningen minskar.

Syftet är att företag ska kunna övervintra pandemin.

Villkoren har ändrats flera gånger, men nu krävs att företagen ska ha haft ett omsättningstapp på mer än 30 procent jämfört med för ett år sedan.

Stödet ges som en andel av företagets fasta kostnader. Ersättningsnivån föreslås höjas från maximalt 75 procent till 90 procent för perioden november 2020 till och med februari 2021. Detta gäller företag med färre än 50 anställda och en omsättning som inte överstiger 100 miljoner om året.

För större företag ligger maxnivån kvar på 70 procent.

Omsättningsstödet fungerar på liknande vis och kan sökas av enskilda näringsidkare.

När det gäller ökningen av stödet för korttidsarbete föreslås att företagen under perioden januari till mars ska kunna minska arbetstiden för anställda med upp till 80 procent, jämfört med maximalt 60 procent i dag.

Vid en korttidspermittering på 80 procent behåller den anställda 88 procent av den ordinarie lönen samtidigt som arbetsgivarens lönekostnad minskar med 72 procent. Staten står för 75 procent av kostnaden för arbetstidsminskningen.

Förändringen gäller generellt och inte enbart företag som drabbas direkt av utökade restriktioner.

Den totala kostnaden för korttidsarbete beräknas uppgå till 10,7 miljarder kronor 2021.

Källa: Regeringen

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons