Annons

Förbluffade svenska kommentarer om USA

Oroligheterna i USA:s kongress, som stormats av demonstranter som är anhängare till avgående presidenten Donald Trump, får svenska politiker att uttrycka förvåning och sorgsenhet.
USA • Publicerad 6 januari 2021
Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S). Arkivbild.
Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S). Arkivbild.Foto: Amir Nabizadeh/TT

Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S) skriver på Twitter:

"Det som händer i USA just nu är oerhört. Extremt allvarligt."

Annons

Den amerikanska kongressens förfarande för att bekräfta demokraten Joe Biden som valvinnare har avbrutits på grund av demonstranterna.

Många demonstranter tog sig förbi polisens barrikader utanför kongressen och in i byggnaden. Vicepresident Mike Pence och många andra högt uppsatta politiker eskorterades bort från kammaren.

Trump talade

Flera byggnader evakuerades. Bilder sprids av säkerhetspersonal och poliser med dragna vapen inne i kongressbyggnaden och uppgifter finns om att skott avlossats.

Washingtons borgmästare Muriel Bowser har utfärdat utegångsförbud från klockan 18 på onsdagen till klockan 6 på torsdag morgon lokal tid.

Tiotusentals demonstranter hade samlats på uppmaning av den avgående presidenten Donald Trump. I ett tal till dem under dagen fortsatt Trump att hävda att han själv vunnit överlägset, att presidentvalet "stulits" av Demokraterna och att han aldrig kommer att medge att han förlorat valet.

"Så tragiskt"

Händelserna väcker förbluffade kommentarer runt om i världen, även Sverige.

Tidigare statsministern och utrikesministern Carl Bildt (M) skriver på Twitter:

"Absolut förvånande i alla avseenden. USA kan inte säkra sitt parlament under en kritisk session".

Tomas Tobé (M), svensk ledamot av Europaparlamentet, skriver på Twitter.

"Denna djupa splittring som Trump underblåser måste få ett slut och demokratin måste försvaras. Så tragiskt att följa vad som händer i USA."

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons