Annons

För många klarade tentorna

Utbildning • Publicerad 6 juli 2020
Studenterna kommer inte att strykas från sitt program, men kan få vänta på att fortsätta studera. Arkivbild.
Studenterna kommer inte att strykas från sitt program, men kan få vänta på att fortsätta studera. Arkivbild.Foto: Anders Wiklund/TT

Ett 50-tal läkarstudenter riskerar att nekas fortsätta studera på Karolinska institutet i höst. Detta då ovanligt många har klarat sina omtentor under coronapandemin, när tentorna gjordes på distans. Universitet räknar med ett visst bortfall varje år, och när det bortfallet nu uteblivit finns studenter som kanske inte får plats, skriver Dagens Nyheter.

– Vi har aldrig varit med om det här. Det är en förfärlig situation för våra studenter, och den drabbar dem enormt med tanke på studiestödet och om de har en studentbostad, säger lektor Marie Dahlin, ansvarig för läkarprogrammet på KI, till tidningen.

KI arbetar nu med att ordna fram studieplatser. Ett problem är den verksamhetsförlagda utbildningen (VFU) som hålls på vårdcentraler eller annan klinisk inrättning. Pandemin har gjort det svårt att anordna fler VFU-platser i Stockholm. Om fler platser kan ordnas kommer de att lottas ut bland studenterna som står i kö.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons