Annons

Fondavgifter sjunker

Ekonomi • Publicerad 21 juni 2021
Svenskarnas fondsparande sköt i höjden under 2020. Enligt AMF:s fondrapport sjönk de genomsnittliga fondavgifterna på den svenska marknaden. Arkivbild.
Svenskarnas fondsparande sköt i höjden under 2020. Enligt AMF:s fondrapport sjönk de genomsnittliga fondavgifterna på den svenska marknaden. Arkivbild.Foto: Fredrik Sandberg/TT

Den totala genomsnittliga årliga avgiften på den svenska fondmarknaden sjunker. Under 2020 var snittavgiften 1,37 procent, vilket kan jämföras med 1,38 procent året före, enligt AMF:s årliga fondavgiftsrapport. Det är fjärde året i rad fondavgifterna sjunker och den lägsta avgiftsnivån på 14 år.

Snittavgiften för aktiefonder sjönk till 1,52 procent, från 1,55 procent och för blandfonder låg snittavgiften i fjol på 1,29 procent, jämfört med 1,31 procent året före.

Annons

Avgiften för räntefonder låg dock still på 0,96 procent.

"Generellt har avgifterna fortsatt kunnat pressas nedåt även under 2020 inte minst eftersom kloka sparare själva aktivt väljer bort dyra fonder", säger Per Wiklund, administrativ chef och vice vd på AMF Fonder, i en kommentar.

I en europeisk jämförelse står sig svenska fondavgifter väl. Endast Nederländerna har lägre fondavgifter när det gäller aktiefonder och blandfonder.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons