Annons

FN: Ryssland och Ukraina avrättar krigsfångar

FN anklagar både Ryssland och Ukraina för summariska avrättningar av krigsfångar på slagfältet. Organisationen uttrycker "djup oro" över vad de dokumenterat i krigets Ukraina.
Ukraina • Publicerad 24 mars 2023
Ett barn leker med en ukrainsk flagga i utkanten av Cherson i södra Ukraina i november 2022.
Ett barn leker med en ukrainsk flagga i utkanten av Cherson i södra Ukraina i november 2022.Foto: Bernat Armangue/AP/TT

Utomrättsliga avrättningar, tortyr och användande av "mänskliga sköldar". Både den ryska och den ukrainska sidan har sedan krigets start gjort sig skyldiga till övergrepp mot krigsfångar, hävdar FN:s övervakningsuppdrag i Ukraina.

I en rapport skriver FN-observatörerna att vissa av övergreppen kan uppgå till krigsbrott.

Annons

Matilda Bogner, chef för FN-uppdraget i Ukraina, uppger att hennes team har dokumenterat en rad utomrättsliga avrättningar av krigsfångar de senaste månaderna, ofta utförda direkt på slagfältet. Det rör sig om "upp till 25" avrättningar av ryska fångar utförda av ukrainska styrkor, samt 15 ukrainska fångar som avrättats "strax efter tillfångatagandet av ryska väpnade styrkor".

Enligt Bogner ligger den paramilitära Wagnergruppen, som säger sig leda Rysslands blodiga offensiv mot Bachmut i östra Ukraina, bakom elva av de dokumenterade avrättningarna av ukrainska krigsfångar.

FN-rapporten baseras på intervjuer med runt 400 krigsfångar, hälften av dem ukrainare som släppts och hälften ryssar som hålls fångna i Ukraina.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons