Annons

FN-panel pekar ut krigsförbrytare i Jemen

Både den saudiskledda militäralliansen och dess motståndare Huthirebellerna pekas ut som misstänkta för krigsbrott i Jemen av en FN-panel.
Men även USA, Storbritannien och Frankrike kan ha varit delaktiga genom att förse alliansen med vapen.
Jemen • Publicerad 3 september 2019
Den saudiskledda alliansens flygangrepp i Jemen skulle kunna utgöra krigsbrott. Arkivbild
Den saudiskledda alliansens flygangrepp i Jemen skulle kunna utgöra krigsbrott. ArkivbildFoto: Hani Mohammed/AP/TT

FN-panelen anklagar i en rapport militäralliansen, som leds av Saudiarabien och Förenade arabemiraten, för att ha dödat civila i flyganfall och medvetet neka människor mat i ett land som drabbats av hungersnöd. Huthirebellerna anklagas i sin tur för granattacker mot städer och för att ha använt barnsoldater och belägringar som en del av krigsföringen.

Om övergreppen kan bekräftas av en oberoende och sakkunnig domstol "kan det resultera i att enskilda individer ställs till svars för krigsbrott", heter det i ett uttalande från FN-panelen. Den har också sammanställt en hemlig lista över individer misstänkta för krigsbrott som har skickats till FN:s människorättschef Michelle Bachelet.

Annons

Men även andra länder som bistått de stridande i Jemen skulle kunna komma att ställas till svars.

"Legaliteten i vapenöverföringen från Frankrike, Storbritannien, USA och andra länder förblir tvivelaktig, och är föremål för olika inhemska rättsprocesser", heter det i en rapport från panelen.

Uppgifterna i FN-rapporten bygger på fler än 600 intervjuer med offer och vittnen samt dokumentation och öppna källor.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons