Annons

FN fördömer våldet i Myanmar – igen

FN:s säkerhetsråd fördömer "starkt" våldet mot hundratals civila i Myanmar sedan militärkuppen den 1 februari.
Myanmar • Publicerad 2 april 2021
Demonstrationer i Myanmars största stad Rangoon på torsdagen.
Demonstrationer i Myanmars största stad Rangoon på torsdagen.Foto: AP/TT

Fördömandet är det tredje, och hittills starkaste, från säkerhetsrådet och kommer efter två dagars långa förhandlingar med Kina.

"Medlemmarna i Säkerhetsrådet uttrycker djup oro över den kraftigt eskalerande situationen och fördömer kraftigt användandet av våld mot fredliga demonstranter och att hundratals civila, inklusive kvinnor och barn, dött", lyder uttalandet.

Annons

Texten är en urvattnad version av det förslag som de västerländska länderna i rådet lade fram, där det enligt nyhetsbyrån AFP även stod att västländerna är redo att ta ytterligare steg, det vill säga sanktioner.

Det satte sig Kina helt emot, och landet ska även ha legat bakom en ändring där "dödande" av demonstranter bytts ut mot att "de dött".

Att säkerhetsrådet till slut enhälligt kunde ställa sig bakom ett fördömande var enligt diplomater en seger i sig och "en väldigt viktig signal".

De tidigare fördömandena har dock hittills inte påverkat Myamars militärstyre.

FN:s särskilda Myanmarsändebud varnade i onsdags säkerhetsrådet för en eskalerande kris, risk för inbördeskrig och ett nära förestående blodbad.

– Jag vädjar till säkerhetsrådet att överväga alla möjliga handlingar för att göra det rätta och förhindra en katastrof, sade sändebudet Christine Schraner Burgener vid ett extrainkallat möte i det New Yorkbaserade rådet.

Över 500 människor har hittills mist livet i protesterna mot militärstyret.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons