Annons

Flygningar från Sverige över Iran fortsätter

Tre stora researrangörer i Sverige har bokningar med flygbolag som fortsätter att flyga över Iran, trots svenska och internationella rekommendationer om motsatsen.
Apollo erbjuder oroliga resenärer att boka om sina biljetter under januari.
Transporter • Publicerad 12 januari 2020
Qatar Airways är ett av de flygbolag som fortsätter att flyga över Iran. Arkivbild.Foto: Michael Probst/AP/TT
Emirates fortsätter att flyga över Iran. Arkivbild.Foto: Adam Schreck/AP/TT

Efter onsdagens nedskjutning av ett ukrainskt passagerarflygplan i Iran beslutade svenska Transportstyrelsen att tillfälligt återkalla trafiktillståndet för Iran Airs flygningar mellan Sverige och Iran, och har även starkt avrått från flygningar över landet. Och på lördagen rekommenderade även den europeiska flygsäkerhetsmyndigheten Easa flygbolagen att undvika flygningar över Iran.

Enligt Adelina Dankova på researrangören TUI Nordics pressjour går inga av bolagets flygningar från Sverige över Iran eller Irak, för vars luftrum en liknande rekommendation gäller.

Annons

Däremot har TUI under den kommande veckan paketresor från Sverige där kunden reser med flygbolagen Qatar Airways och Emirates, som i sin tur fortsätter att flyga över Iran.

– Vi kan bekräfta att vi har sådana bokningar, säger Dankova till TT.

"Förlitar oss på"

Också Ving har bokningar med Qatar Airways och Emirates till Dubai där planen flyger över det oroliga området.

Enligt regelverket gör varje enskilt flygbolag sina egna bedömningar, men de lyder samtidigt direkt under respektive hemlands myndigheter.

– Vi förlitar oss på att de gjort relevanta säkerhetsbedömningar, men vi följer självklart läget och får se om de börjar erbjuda om- och avbokningar, säger Charlotte Hallencreutz, informatör på Ving, till TT.

Apollo beslutade, sedan Aftonbladet uppmärksammat det hela, att under januari erbjuda oroliga resenärer som ska resa med Qatar Airways på berörda rutter att boka om sina biljetter.

Charlotte Hallencreutz säger att ingen av Vings egna flygningar till Thailand med bolaget Sunclass går över Iran eller Irak, så inga rutter behöver ändras.

TUI Nordic har alltså inga egna flygningar från Sverige som går över området.

"Vidta andra åtgärder"

Enligt Adelina Dankova har TUI Nordics moderbolag haft det, men har efter Easas rekommendation bestämt sig för att undvika iranskt luftrum.

– Alla våra beslut grundas på de beslut som kommer från luftfartsmyndigheter, utrikesdepartementet och så vidare.

Annons

Dankova säger att TUI har en nära och tät dialog med flygbolagen de samarbetar med, och att i alla dessa kontakter betonas att säkerheten för resenärer och besättningar är högsta prioritet.

På frågan om vad som krävs för att avbryta samarbetet om TUI anser att säkerheten inte sätts i tillräcklig fokus svarar hon:

– Om vi som researrangör anser att situationen förändras på det sätt som gör att vi behöver vidta andra åtgärder så kommer vi att göra det, och kontakta våra berörda resenärer.

Tomas Bengtsson/TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons