Annons

Flera städer i Sverige har elproblem

Samhälle • Publicerad 1 oktober 2020
Delar av Sverige har elförsörjningsproblem enligt en ny rapport. Arkivbild.
Delar av Sverige har elförsörjningsproblem enligt en ny rapport. Arkivbild.Foto: Fredrik Sandberg/TT

Elförsörjningen i stora delar av Sverige fungerar inte som den ska, visar en ny utredning från Energimarknadsinspektionen, som Sveriges Radio Ekot tagit del av.

Utredningen visar att flera städer i Sverige har problem och att ännu fler städer riskerar att drabbas.

Annons

– I närtid finns kapacitetsbrist i främst Uppsala och Stockholm, vilket gör det svårt att ansluta nya kunder i dessa områden. Problemet beror framför allt på att ledningarna, i transmissionsnätet, inte räcker till för att tillgodose det kapacitetsbehov som uppstått i Uppsala och Stockholm, säger Elon Axberg, analytiker på myndigheten, till Ekot.

Bristen på kapacitet kan göra att till exempel nya företagssatsningar inte blir av eftersom de inte får tillräckligt med el, enligt Energimarknadsinspektionen.

Andra platser i landet som kan få samma problem är Malmö och Västerås, samt norra Sverige.

Rapporten visar dock att problemen ser ut att försvinna helt inom tio år, eftersom stora investeringar i elnätet planeras.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons