Annons

Flera smittade av viruset i Singapore

Det nya coronaviruset fortsätter spridas trots omfattande åtgärder i många länder.
I Singapore har sex nya fall av sjukdomen bekräftats.
Fyra av dem har smittats i önationen och de andra två har evakuerats från Wuhan.
Virus (TT-Reuters-AFP) • Publicerad 4 februari 2020
Människor evakueras från Wuhans internationella flygplats.
Människor evakueras från Wuhans internationella flygplats.Foto: Arek Rataj/AP/TT

Totalt har 24 människor i Singapore konstaterats smittade av coronaviruset.

Fyra av de sex som nu har bekräftats sjuka har som första personer smittats i Singapore. De har alla kopplingar till en butik med många kinesiska turister.

Annons

Men det finns inga bevis på utbredd överföring i Singapore, enligt hälsodepartementet.

– Vi hoppas att vi kommer att kunna begränsa situationen i Singapore, säger professor Tan Chorh Chuan vid departementet.

– Det som kommer att bli väldigt viktigt är hur de mycket omfattande åtgärderna som vidtagits i Kina för att begränsa infektionen utvecklar sig de närmaste veckorna.

Om antalet människor som smittas i Singapore trappas upp är regeringen beredd att vidta "åtgärder för att minska interaktion mellan människor", meddelar hälsominister Gan Kim Yong.

Dödsoffer i Hongkong

Viruset har skördat sitt första offer i Hongkong. Det är en 39-årig man med en underliggande sjukdom som avlidit i sviterna av det nya coronaviruset. Det är det andra dödsfallet i sjukdomen utanför Fastlandskina.

Sedan tidigare har en 44-årig kinesisk man avlidit i sjukdomen i Filippinerna.

En sydkoreansk kvinna har fått viruset efter ett besök i Thailand, uppger sydkoreanska myndigheter. Hon flög tillbaka till Sydkorea den 19 januari efter att ha rest i landet.

– Det är möjligt eftersom viruset redan sprider sig i Thailand, säger Tanarak Plipat vid landets smittskyddsmyndighet.

Thailand har hittills bekräftat 19 fall av coronaviruset. I fredags meddelades för första gången att en person insjuknat inom landets gränser.

Över 20 000 smittade

Antalet smittade av coronaviruset i Kina har nu stigit till nästan 20 500, enligt uppdaterade siffror från landets hälsomyndighet. De allra flesta befinner sig i Hubeiprovinsen.

Annons

I ett försök att begränsa smittan har politbyrån, kommunistpartiets mäktiga verkställande utskott, uppmanat till förbättringar i den nationella beredskapsplanen. Enligt den statliga nyhetsbyrån Nya Kina kommer detta efter att politbyrån erkänt brister och oväntade hinder som kommit fram i bekämpningen av viruset.

Politbyrån betonar även nödvändigheten i att stärka övervakningen av marknader, samt att resolut förbjuda och stänga ner illegal handel och marknader för vilda djur.

Macao, världens största centrum för spelande, stänger sina kasinon under två veckor efter att en tionde person där bekräftats smittad.

Brist på sjukvårdsmaterial

Men för att få bukt med smittan efterlyser Kina mer sjukvårdsmaterial. Myndigheterna i provinser med sammanlagt över 300 miljoner invånare har beordrat samtliga människor att bära ansiktsmasker. Men i landet råder akut brist på masker och fabriker i landet kan bara få fram runt 20 miljoner masker per dag.

Landet har börjat importera masker från bland annat Europa och USA och enligt Kinas utrikesdepartement har bland att Sydkorea, Japan, Kazakstan och Ungern donerat sjukvårdsmaterial. På måndagen levererade Malaysia 500 000 par handskar till den kinesiska vården.

Flygbolaget SAS meddelade i förra veckan att det ställde in alla flygningar fram till den 9 februari. Nu kommer beskedet att flygstoppet förlängs fram till månadsskiftet.

Under måndagen rapporterades 64 nya dödsfall i Kina, 48 av dem i staden Wuhan. Den officiella dödssiffran är nu uppe i 427, inklusive de två som avlidit utanför Fastlandskina.

Viruset har spridits till fler än 24 länder, trots att många regeringar infört reseförbud från Kina.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons