Annons

Flera länder pausar Astravaccinet – inte Sverige

Flera europeiska länder har helt eller delvis pausat Astra Zenecas vaccin mot covid-19 sedan personer som fått vaccinet har drabbats av blodpropp.
Den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA ser för närvarande ingen förhöjd risk för blodpropp av vaccinet.
Danmark • Publicerad 11 mars 2021
Astra Zenecas vaccin stoppas tillfälligt i flera länder. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

EU:s läkemedelsmyndighet EMA har inlett en utredning av Astra Zenecas vaccin mot covid-19 sedan flera personer som har fått vaccinet har drabbats av blodpropp.

En av rapporterna gäller ett dödsfall i Danmark – som nu slutar använda företagets vaccin i minst 14 dagar. Den döda är en 60-årig kvinna som fick en dos från samma parti som en sjuksköterska i Österrike, som i sin tur dog en och en halv timme efter kvinnan i Danmark, enligt Lægemiddelstyrelsen.

Annons

Men det går bra att fortsätta använda vaccinet, menar europeiska läkemedelsmyndigheten EMA. Enligt dem går det ännu inte dra några slutsatser om huruvida det faktiskt finns en koppling mellan vaccinet och blodpropparna.

"Enligt vår säkerhetsavdelning uppväger vaccinets fördelar dess risker och kan fortsätta ges medan vi undersöker fallen där patienter drabbats av blodproppar", säger EMA i ett uttalande.

Flera länder pausar

Enligt Lægemiddelstyrelsen har flera andra europeiska länder pausat användningen av ett specifikt parti Astra Zeneca-vaccin medan utredningen fortgår. I onsdags kväll skrev Euronews att det gällde Österrike, Estland, Lettland, Litauen och Luxemburg.

På torsdagen pausade också Norge all användning av Astravaccinet.

Österrikes hälsomyndigheter fattade sitt beslut sedan en 49-årig sjuksköterska dött av blodpropp tio dagar efter det att hon fått en dos. Dessutom vårdas en 35-årig sjuksköterska på sjukhus för lungemboli efter att ha fått vaccin från samma parti.

Den aktuella partiet är på cirka en miljon doser som distribuerats till 17 EU-länder, däribland Sverige.

EMA uppgav i onsdags att det i nuläget inte finns några bevis som kopplar ihop Astra Zenecas vaccin med de två fallen i Österrike.

Även Italien stoppar ett parti av Astra Zenecas vaccin. Enligt landets hälsovårdsmyndigheter handlar det om en "försiktighetsåtgärd" och det finns ingen bevisad koppling till någon "allvarlig och skadlig händelse", rapporterar Reuters.

Sverige fortsätter

Svenska Läkemedelsverket säger till TT att det inte finns tillräckligt stöd för att avbryta vaccineringen med Astra Zenecas vaccin.

Veronica Arthurson, enhetschef för läkemedelssäkerhet vid Läkemedelsverket, framhåller också att EMA inte heller har sett någon anledning att avbryta vaccineringarna.

Annons

– Bedömningen är fortfarande att nyttan med vaccinet tydligt överstiger riskerna, säger hon.

– I den utredning man gjort hittills av blodproppar kopplat till det här vaccinet finns det hittills inget som talar för att vaccinet skulle ha orsakat dem.

"Vi står trygga"

Veronica Arthurson på Läkemedelsverket vill inte kommentera besluten från Norge och Danmark, utan lyfter fram att vaccinet fortfarande ses som säkert.

– Vi gör lite olika bedömningar. Vi står trygga i vår rekommendation, säger Arthurson.

– I nuläget finns inte fog för att göra förändringar i produktinformationen eller dra in vaccinet till exempel. Den uppfattningen delar vi med den Europeiska läkemedelsmyndigheten, säger Arthurson.

Läkemedelsverket kommer inte heller att avråda från att ge patienter med förhöjd risk för blodpropp Astra Zenecas vaccin.

Också Frankrike tillhör de länder som inte har för avsikt att bromsa Astra Zenecas vaccinleveranser.

– Fördelarna med Astra Zenecas vaccin är högre än riskerna, säger den franske hälsoministern Olivier Véran.

Astra kommenterar

I ett skriftlig kommentar till TT skriver Astra Zeneca att man är medveten om att den danska Sundhedsstyrelsen undersöker rapporterna om biverkningar. Läkemedelsbolaget skriver också att de inte kommer att kommentera specifika fall ytterligare.

"Patientsäkerhet är högsta prioritet för Astra Zeneca. Tillsynsmyndigheter har tydliga och stränga effektivitets- och säkerhetskrav för godkännande av alla nya läkemedel, och det inkluderar COVID-19 Vaccin AstraZeneca. Säkerheten för vaccinet har studerats omfattande i kliniska fas III-studier, och peer-reviewed data bekräftar att vaccinet i allmänhet tolereras väl."

Fakta: Astra Zeneca-vaccinet

Astra Zenecas vaccin är ett av tre vacciner som är godkända i Sverige mot sars-cov-2, det vill säga det virus som orsakar covid-19.

Till skillnad från de andra två, Pfizer-Biontech respektive Moderna, är Astra Zenecas inte ett så kallat mRNA-vaccin.

I stället bygger tekniken på att en del av virusets arvsmassa förs in i cellen med hjälp av ett inaktiverat förkylningsvirus, som ursprungligen kommer från schimpanser, därav att Ryssland kallat vaccinet för ett "schimpansvaccin".

Två vaccindoser behövs. Rekommendationen är att den andra dosen ges 9—12 veckor efter dos nummer ett, enligt Folkhälsomyndigheten. Studier har visat ett bättre immunförsvar om det går längre tid mellan doserna.

Fakta: Astra Zeneca-vaccinet

Länder som tillfälligt stoppat alla leveranser av Astra Zeneca-vaccinet:

Danmark

Norge

Island

Länder som stoppat en enskild leverans:

Österrike

Estland

Lettland

Litauen

Luxemburg

Italien

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons