Annons

Öppnade eld på vattenpipebarer – nio döda

Nio personer har dödats sedan skott avlossats vid två vattenpipebarer i Hanau i Tyskland.
En misstänkt gärningsman har hittats död tillsammans med ytterligare en person.
Tyskland (TT) • Publicerad 20 februari 2020
Polis har spärrat av ett område kring ett vattenpipekafé i Hanau efter en skottlossning då flera personer uppges ha dödats.
Polis har spärrat av ett område kring ett vattenpipekafé i Hanau efter en skottlossning då flera personer uppges ha dödats.Foto: KAI PFAFFENBACH/Reuters/TT

Den första skjutningen inträffade vid 22-tiden i onsdags kväll på ett shisha-kafé, där gästerna kan röka vattenpipa, i centrala Hanau. Åtta–nio skott ska ha avlossats, enligt ögonvittnen som citeras av Frankfurter Allgemeine Zeitung. Tre personer ska ha dödats framför byggnaden, rapporterar lokala medier.

Kort därefter inträffade nästa skjutning, nu i stadsdelen Kesselstadt och även där i en bar som erbjuder vattenpipa.

Annons

– Offren är människor som vi har känt i flera år, säger barchefens son till nyhetsbyrån DPA. Enligt honom finns två anställda bland offren.

– Vi är alla chockade.

Nio personer dog i skjutningarna och flera andra skadades.

Polisen undersöker en av brottsplatserna i tyska Hanau efter dådet.
Polisen undersöker en av brottsplatserna i tyska Hanau efter dådet.Foto: Michael Probst

Vittnesuppgifter om en flyktbil ledde polisen till en adress i Kesselstadt som snabbt spärrades av. Där inne hittades ytterligare två döda, en av dem är enligt polisen med största sannolikhet den misstänkte gärningsmannen. Polisen skriver i ett pressmeddelande att det inte finns något som tyder på att det har funnits fler gärningsmän.

"Utredningar kring offrens identitet och förövaren pågår", skriver polisen.

Det har varit en "fruktansvärd natt", säger stadens borgmästare Claus Kaminsky till den tyska tidningen Bild.

– Det går inte att tänka sig en värre natt. Det här kommer naturligtvis att sysselsätta oss under lång tid och förbli ett sorgligt minne.

Det finns ingen bekräftad information om motivet bakom dådet. Men enligt tyska medieuppgifter ska gärningsmannen ha uttryckt högerextrema åsikter. Claus Kaminsky uppmanar dock alla medborgare att inte spekulera kring händelsen.

– Polisen måste få chansen att reda ut situationen och utreda. Fram till dess bör vi vänta och vara försiktiga, oavsett hur svårt det kan vara, säger han.

Staden Hanau ligger cirka två mil öster om Frankfurt och har omkring 100 000 invånare.

Nio människor har dödats i skottlossningar vid två vattenpipebarer i staden Hanau, öster om Frankfurt.
Nio människor har dödats i skottlossningar vid två vattenpipebarer i staden Hanau, öster om Frankfurt.Foto: /TT

Här saknas innehåll

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons