GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Flera förskolor vill slippa digitalisering

Flera förskolor vill få göra undantag från den nya delen i läroplanen som handlar om digital kompetens.
Men att få tillstånd att göra undantag är bara möjligt genom en lagändring.
Skola • Publicerad 25 augusti 2019
Enligt den reviderade läroplanen för förskolan ska barn få förutsättningar att utveckla adekvat digital kompetens. Den nya läroplanen trädde i kraft den 1 juli i år. Arkivbild.
Enligt den reviderade läroplanen för förskolan ska barn få förutsättningar att utveckla adekvat digital kompetens. Den nya läroplanen trädde i kraft den 1 juli i år. Arkivbild.Foto: Andreas Hillergren/TT

Sedan den 1 juli i år gäller den reviderade läroplanen för förskolan. Där slås det bland annat fast att barn ska få förutsättningar att utveckla adekvat digital kompetens.

Åsikterna går isär om huruvida det är rätt eller inte att introducera skärmar redan i förskolan.

De flesta Waldorfförskolorna i landet kommer att fortsätta försöka arbeta skärmfritt, enligt Riksföreningen Waldorfförskolornas samråd (RWS).

– Vi vill vänta, och hoppas på att politiker och myndigheter kan tänka till. Vi hoppas på att det sker en förnyad översyn av läroplanen när det kommer till den här frågan, eller att det kan skapas undantag för alternativa verksamheter så att det i alla fall finns en valmöjlighet för föräldrar, säger Geseke Lundgren, koordinator för RWS, och fortsätter:

– Vi anser inte att digital teknik är överlägsen de övningar i kommunikation och kreativitet som barnen gör på riktigt, i det reala livet. Barnet behöver vara aktivt med alla sina sinnen för att ha en maximal utveckling, och det är det inte när skärmar används.

Flera undantag

I den reviderade läroplanen för förskolan står det att barnen ska få möjlighet att utveckla en förståelse för digitaliseringen i vardagen, och möjlighet att lägga grunden för ett ansvarsfullt och kritiskt förhållningssätt till den digitala tekniken.

Historiskt har Waldorfgrundskolor haft flera undantag jämfört med de regler som gäller i andra skolor. Men de undantag som gäller i dag är att Waldorfskolorna inte behöver sätta betyg förrän i årskurs 9, i stället för i sjätte klass som gäller för andra skolor, samt att de också är undantagna från huvudregeln att lärare som undervisar i skolan ska ha statlig lärarlegitimation.

– För förskolan finns det inga specifika undantag i läroplanen för Waldorfförskolor. Det är regeringen som beslutar om vilken läroplan som ska gälla för förskolan, så om något annat skulle gälla för exempelvis Waldorfförskolor så behöver även regeringen besluta om det, säger Torun Rudin, tillförordnad chef för Skolverkets för- och grundskoleenhet.

Bestämma själva

Utbildningsminister Anna Ekström tycker inte att det är rimligt att förskolor eller skolor ska få göra undantag från den rådande skolplanen.

"Läroplanen gäller i alla förskolor, och både den och skollagen ska följas, oavsett om det handlar om en kommunal eller fristående förskola", skriver ministern i ett mejl till TT.

Ett argument mot utbildning i digital kompetens i förskolan, som har förts fram från RWS är att föräldrar själva borde få bestämma ifall deras barn ska få använda digital teknik i förskolan.

"Föräldrars oro ska självklart tas på allvar, men det är läroplanen och inte föräldrars önskemål som styr vad barnen ska lära sig", skriver Anna Ekström och tillägger:

"Digitalisering i förskolan handlar inte om att barn ska sitta mer framför skärmar eller att skärmar ska användas som barnpassning. Barn ska röra på sig, leka och träna sociala färdigheter i förskolan. Med stigande ålder ska barnen också börja förstå och använda digitala verktyg på ett sätt som stimulerar deras utveckling och lärande".

Jenny Rydberg/TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.