Annons

Flera dog av nätdrog – man som sålde döms

En 25-årig man döms för grovt vållande till annans död i tre fall för att han sålt en fentanylanalog som flera personer som köpt och använt drogen dog av.
Brott • Publicerad 26 mars 2020
Mannen sålde cyklopropylfentanyl, en variant av det smärtstillande läkemedlet fentanyl, förpackat på nässprejflaskor. Här liknande flaskor vid nationellt forensiskt centrum på Polismyndigheten. Arkivbild.
Mannen sålde cyklopropylfentanyl, en variant av det smärtstillande läkemedlet fentanyl, förpackat på nässprejflaskor. Här liknande flaskor vid nationellt forensiskt centrum på Polismyndigheten. Arkivbild.Foto: Jeppe Gustafsson/TT

Totalt omfattade åtalet elva fall där personer som köpt och brukat substansen dött. Linköpings tingsrätt konstaterar att alla elva avlidna intagit fenatnyanalogen som köpts av mannen, men också att fem av dem intagit även andra preparat och att en sjätte person möjligen gjort det.

Enligt tingsrättens dom är det därför inte i bevisat att det var just den drog som mannen sålde som orsakade deras död och ogillar åtalet i de sex fallen.

Fängelse och skadestånd

Annons

De övriga fem hade endast använt den fentanylanalog som 25-åringen sålde, men i två av fallen anser tingsrätten att det inte är uteslutet att de avlidna begått självmord och att det inte handlat om oavsiktlig överdosering.

Mannen som sålde drogen döms till tre års fängelse och ska även betala skadestånd på 280 000 kronor till anhöriga till de tre avlidna.

Fentanyl är en mycket potent och farlig drog, som i dessa fall hade förpackats i nässprejflaskor. Det innebär att doserna blir olika varje gång man sprejar, och flaskorna männen köpt visade sig innehålla både olika mängder och halter av substansen.

Varnade inte

Säljaren hade ingen utbildning i kemi och blandade till fentanylet i en förrådslokal. Tingsrätten konstaterar att den nu dömde mannen visste att det han sålde var ett fentanylpreparat som är svårt att dosera och som skulle användas av missbrukare. Han sålde det utan varningar om risken för överdosering och tingsrätten finner därför att han vållat i vart fall de tre personernas död.

Tidigare har två fentanylsäljande bröder från Stockholm dömts för vållande till annans död. En av dem har överklagat sin dom till Högsta domstolen, som inom kort väntas komma med sitt beslut.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons