Annons

Flera distrikt får leta ny V-ledarkandidat

Tre distriktsstyrelser ville se Ulla Andersson som efterträdare till Jonas Sjöstedt. Men hon kommer inte att kandidera.
Politik • Publicerad 5 februari 2020
Vänsterpartiets ekonomipolitiska talesperson Ulla Andersson möter pressen i Riksdagen efter att ha meddelat att hon inte kandiderar som ordförande för Vänsterpartiet.Foto: Pontus Lundahl/TT

Vänsterpartiets distriktsstyrelser i Norrbotten, Västmanland och Södermanland nominerade partiets ekonomiskpolitiska talesperson Ulla Andersson till partiledarposten.

Norrbottens distriktsordförande Nina Berggård menar att det är bra Ulla Andersson är snabb med att lämna ett tydligt besked om att hon inte kandiderar.

Annons

– Det är glädjande att hennes skäl är att hon vet med sig på vilket sätt hon kan göra sitt bästa i partiet, och det är att fortsätta jobba med ekonomisk politik. Att hon är oerhört duktig på den saken är ett skäl till att vi valde att nominera henne, säger hon.

"Nooshi skulle fungera bra"

Ulla Andersson kommer i stället att ställa sig bakom partiets vice ordförande Nooshi Dadgostar, som meddelat att hon kandiderar inför kongressen i maj.

Nina Berggård ser Nooshi Dadgostar som en av flera goda kandidater till partiledarposten.

– För mig personligen finns Nooshi bland en av kanske fem kandidater. Blir det Nooshi tror jag det skulle fungera bra för vårt parti.

"Vill helst inte kommentera"

Fredrik Stockhaus, partiets distriktsordförande i Västmanland, vill inte uttala sig om Ulla Anderssons besked.

– Jag vill helst inte kommentera det. Det här fick jag precis som alla andra veta i går kväll. Nu på morgonen har hon också utvecklat lite grand varför hon inte kandiderar. Men vi har inte hunnit ha något möte med vare sig styrelse eller medlemmar de här timmarna förstås, så därför kan jag inte ha någon åsikt.

– Sedan är jag helt övertygad om, precis som Ulla själv har sagt, att det säkert kommer komma fram fler kandidater, nomineringstiden har ju inte löpt ut.

Partidistrikten har fram till den 21 februari på sig att nominera den som de anser bör efterträda Jonas Sjöstedt, som avgår vid kongressen i Västerås den 21–24 maj.

Oskar Carlsson/TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons