Annons

Flera artister misstänkta för kidnappning

Hiphopartister som kidnappar andra artister, grova vapenbrott, utpressning och allmänfarlig ödeläggelse. Den uppmärksammade häktningen häromdagen av en av Sveriges mest spelade artister är bara toppen på ett isberg av brottslighet.
Brott • Publicerad 6 januari 2021
Flera svenska rapartister är misstänkta i en brottsutredning rörande bland annat människorov. Arkivbild.Foto: Per Larsson / TT

Sent på nyårsafton greps en av Sveriges mest spelade och omtalade hiphopartister på ett hotell i centrala Stockholm. Två dagar senare häktades han på sannolika skäl misstänkt för stämpling till människorov.

Mannen och elva andra personer misstänks för inblandning i kidnappningen av en annan svensk rapartist i våras. Bland övriga misstänkta finns också flera andra artister.

Annons

– Det är en artist som är målsägande och det finns inte bara den senaste utan också andra artister misstänkta och häktade i ärendet. Det är flera som kanske inte är lika kända, men som är rapartister som släppt låtar och samarbeten med målsägande och varandra, säger kammaråklagare Anna Stråth till TT.

Medverkar inte

Hon berättar att artisten som kidnappades i våras hittills inte velat medverka i utredningen.

– Vi har väldigt omfattande och tydlig bevisning om vad som hänt oavsett målsägandens medverkan eller inte. Men det är alltid bättre med en målsägande som medverkar och vi har en önskan och en förhoppning om att han ska komma att vilja lämna sina uppgifter. Än pågår ju förundersökningen så det finns ju ett hopp om det, säger Anna Stråth.

TT: Har ni kommit fram till något möjligt motiv till människorovet?

– Jag har inga uppgifter som jag kan meddela i nuläget om eventuella motiv.

TT: Eftersom misstanken gäller stämpling till människorov, innebär det att den senast häktade artisten inte fysiskt deltagit i brottet?

– Jag behöver berätta om detaljer för att förklara exakt vad misstanken består av och det kan jag inte göra i nuläget. Men man kan inte säga att han inte deltagit fysiskt heller.

Grov brottslighet

Den uppmärksammade kidnappningen är bara en del av en mycket stor utredning kring omfattande grov brottslighet som inleddes av åklagare i höstas.

– I den här större utredningen så är det 27 personer häktade, varav två i sin utevaro. Det gäller väldigt omfattande brottslighet, bland annat försök till mord, synnerligen grovt vapenbrott, synnerligen grovt narkotikabrott, allmänfarlig ödeläggelse grovt brott, människorov och rån, försök till grov utpressning, grovt penningtvättbrott och så vidare.

TT: De personer som är misstänkta när det gäller människorov, är de också misstänkta för annan brottslighet i ärendet?

Annons

– Inte alla men flera av dem är det. Det är därför det handläggs inom ramen för samma ärende. Men den senast häktade artisten är inte misstänkt i detta ärende för några andra brott än människorovet.

Från Encrochat

Flera av dem som är misstänkta i ärendet är enligt åklagaren från det så kallade Vårbynätverket. Men bland de misstänkta finns också personer från andra kriminella nätverk i Stockholmsområdet.

– Det är nätverk som har samarbetat. Men majoriteten av de häktade personerna ingår i Vårbynätverket, det är det som är kärnan i utredningen, säger Anna Stråth.

Bevisningen i den stora utredningen består av flera olika delar där bevisning från det omtalade Encrochat är en del.

Encrochat är den krypteringstjänst som många kriminella använt sig av och som myndigheterna lyckades knäcka förra året och därmed fick tillgång till konversationer rörande brott och planering av brott.

– Det är en väldigt viktig del och den har gett oss en unik insyn i brottsupplägg och är väldigt värdefull i utredningen.

TT: Fanns den senast häktade artistens inblandning med i materialet från Encrochat?

– Exakt var i material vi fått uppgifter om den senast häktade personens inblandning kan jag inte kommentera.

Åtal i vår

Den stora utredningen som pågått sedan i tidigt i höstas befinner sig nu i slutskedet och Anna Stråth hoppas på åtal i mars.

– Vi har en bestämd uppfattning om att utredningen ska vara klar inom kort så att åtal ska kunna beslutas i mars. Det är väldigt många personer som är häktade och det är också flera väldigt unga personer som har varit häktade ett tag. Man kan inte vara häktad hur länge som helst utan det måste komma till ett avslut helt enkelt.

Fakta: Stämpling till brott

Stämpling är en form av förberedelse till brott som innebär att en person i samråd med någon annan beslutar att begå ett brott, försöker förmå någon att utföra brott eller åtar sig att utföra ett brott.

Stämpling är straffbart bara vid särskilt allvarliga brott, t.ex. mord och grov misshandel.

Källa: Åklagarmyndigheten

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons