Fler vill vaccinera vårdpersonal omedelbart
När svenska folket nu massvaccineras mot covid-19 står framför allt personer som bor på särskilda boenden för äldre eller har hemtjänst först på tur.
Men i och med det ökade trycket på sjukvården höjs nu flera röster om att göra som i Danmark och prioritera upp delar av vårdpersonalen. Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg var först ut med önskemålet, och de får stöd av flera vårdförbund.
– Jag tycker att de som jobbar på ambulansen, IVA och med covidvården, där risken att smittas är störst, borde få vaccin först. Det vore ett smart drag för att vården ska kunna hålla igång, säger Anne Karin Höglund, ordförande för Vårdförbundet i Västra Götaland.
Brist på personal
Vårdförbundet i Skåne har tidigare framfört liknande tankar, och får medhåll från kollegorna i Västerbotten.
– Det är ett jättesvårt etiskt övervägande om man ska låta vårdpersonal gå före. Men samtidigt råder det stor brist på våra medlemsgrupper, och blir det väldigt utbredd sjukdom bland personalen kan vi inte ta hand om patienterna, säger vice ordförande Katarina Nilsson Reian.
Läkarförbundet vill att parallella vaccinationer av vårdpersonalen startar så snart som möjligt.
– När tillgången på vaccin nu ökar måste vi kunna vaccinera både dem som löper störst risk att bli allvarligt sjuka i covid-19 och vårdpersonalen, säger ordförande Sofia Rydgren Stale.
Hon hoppas att alla förbundets medlemmar är vaccinerade inom årets första månader.
– Hälso- och sjukvårdspersonalen måste komma högt upp i prioriteringsordningen, vi står i första linjen med en ständigt närvarande risk för smitta.
Krävs större diskussion
Folkhälsomyndigheten, som ansvarar för att ta fram prioriteringsordningen gällande covid-vaccin, öppnade under lördagen för att justera denna.
– Huvudargumentet för att vi gör som vi gör är att det följer den etiska grund för hur vården ska bedrivas. Ska den frångås krävs en större diskussion, som vi är villiga att ha, sade statsepidemiolog Anders Tegnell på lördagens presskonferens och fortsatte:
– Att gå från att vaccinera på äldreboenden till att vaccinera i vården skulle få stora effekter. Den stora risken för allvarlig sjukdom och död finns hos dem som bor på äldreboenden, det har vi sett i Sverige. Vill vi göra så krävs en samlad bedömning, då behöver regionerna komma åter till oss.
Bland medlemmarna i Sveriges Kommuner och Regioner, SKR, finns dock inga sådana planer i nuläget.
– Det är FHM:s ansvar att ta fram prioriteringsordningen, och regionerna står bakom den i enlighet med den överenskommelse som finns med staten om hur vaccinationerna ska gå till. Det pågår ingen aktiv diskussion från vårat håll om att ändra i prioriteringsordningen, säger Emma Spak, chef för sektionen hälso- och sjukvård på SKR, till TT.
Vaccinationsplanen
Folkhälsomyndigheten har tagit fram en nationell plan för vaccination mot covid-19. I den rekommenderas att följande grupper erbjuds vaccin först:
Personer som bor på särskilda boenden för äldre eller som har hemtjänst, i huvudsak personer som är 70 år och äldre.
Personal som möter särskilt sårbara personer inom äldreomsorg, hälso- och sjukvård samt övrig omsorg.
Vuxna som bor tillsammans med personer som har hemtjänst.
Folkhälsomyndighetens rekommendation är ett stöd till regionernas egna beslut om vaccination, och ett underlag för dem att kunna ta beslut utefter olika förutsättningar.
Källa: Folkhälsomyndigheten