Annons

Fler vill ha tillbaka pengar för ockerhyra

Bostadsmarknad • Publicerad 10 januari 2020
Antalet fall om återbetalning av ockerhyra för andrahandsuthyrda hyresrätter ökade förra året. Arkivbild.
Antalet fall om återbetalning av ockerhyra för andrahandsuthyrda hyresrätter ökade förra året. Arkivbild.Foto: Helena Landstedt/TT

Antalet fall om återbetalning av ockerhyra för andrahandsuthyrda hyresrätter ökade förra året, rapporterar P3 Nyheter.

Under 2019 fick hyresnämnderna runt om i landet in 376 fall om återbetalning av hyra för hyresrätter som hyrts ut i andra hand. Det är en ökning med nästan 10 procent jämfört med året innan.

Annons

Enligt Niclas Sundell på Hyresgästföreningen i Norrland finns en okunskap om rätten till återbetalning, ännu fler skulle därför kunna ansöka om ersättning.

– Man har inte koll på alla regler, särskilt om man är ny som hyresgäst och ny på bostadsmarknaden. Då är det inte lätt att veta vad som är en rimlig hyra. Många vet inte om att man har rätt till återbetalning, säger Sundell till radion.

Vid andrahandsuthyrning av en omöblerad hyresrätt får man i princip inte ta ut något extra utöver den verkliga hyran.

Lagen för andrahandsuthyrning skärptes förra året, från den 1 oktober 2019 kan man kräva tillbaka pengar för ockerhyra två år tillbaka i tiden.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons