Annons

Fler utländska läkare får svensk legitimation

Vård • Publicerad 28 januari 2021
Aldrig tidigare har så många läkare med utbildning från länder utanför EU fått sina legitimationer godkända av Socialstyrelsen som 2020. Arkivbild.
Aldrig tidigare har så många läkare med utbildning från länder utanför EU fått sina legitimationer godkända av Socialstyrelsen som 2020. Arkivbild.Foto: Claudio Bresciani/TT

Rekordmånga läkare med utbildning från länder utanför EU har fått godkänd legitimation i Sverige, rapporterar P4 Gotland.

2020 validerade Socialstyrelsen 279 läkarlegitimationer, jämfört med ett snitt på 196 per år sedan 2011. Ökningen beror delvis på det nya systemet för validering som infördes 2016.

Annons

Men Sofia Rydgren Stale, ordförande i Läkarförbundet, är ändå inte nöjd med dagens regler.

Hon anser att för många olika myndigheter är inblandade i processen – och vill se mer samordning för att ännu fler utländska läkare ska få sin legitimation godkänd snabbare.

– Det finns så många inblandade men ingen som riktigt har det övergripande ansvaret. Där ser vi att staten måste gå in och bestämma vem som ska ha det ansvaret och kan samordna detta, säger hon till P4.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons