Annons

Fler uppsagda testar att starta eget

Coronapandemin gav en skjuts åt nyföretagandet.
Andelen uppsagda tjänstemän som valde att bli företagare ökade under förra året, enligt arbetsmarknadsorganisationen TRR.
Ekonomi • Publicerad 2 mars 2021
Fler uppsagda tjänstemän som fick hjälp av TRR valde att starta företag 2020 än året före. Arkivbild.
Fler uppsagda tjänstemän som fick hjälp av TRR valde att starta företag 2020 än året före. Arkivbild.Foto: Henrik Montgomery/TT

Under 2020 valde 1 079 av de tjänstemän som fick hjälp av TRR efter en uppsägning att starta eget företag. Det innebär en ökning med tolv procent jämfört med året före.

– Det brukar vara 7–8 procent, så det är en ökning. Dels fick vi ett ökat antal personer som behövde stöd, men jag tror också att det beror på att arbetsmarknaden förändras till sin karaktär, säger Lennart Hedström, vd på TRR.

Annons

Statistik från Bolagsverket visar att antalet nya företag totalt ökade med 14 procent under förra året, jämfört med året före.

Att det är enklare för företag att se behov på kort sikt och ta in en konsult för korta uppdrag, tror han är en förklaring. Och då tar de gärna in någon med erfarenhet av branschen.

– Av de som startar företag är det många som har erfarenhet av den bransch de startar inom. Utifrån de osäkra förhållanden som rådde under förra året tror jag att företag hellre letar efter en erfaren interimslösning än anställer, säger Lennart Hedström.

– Vi ser mer av gig-uppdrag, eller vad man vill kalla det. Det är en förändring av arbetsmarknaden som jag tror att vi kommer att se även i framtiden.

Av de tjänstemän som väljer att starta eget blir de flesta konsulter inom de områden där de tidigare haft anställningar. Sju av tio startar i en bransch de har mer än fem års erfarenhet av.

– Den största andelen ligger inom service och tjänster och det innebär mycket konsulter inom ekonomi, it och HR till exempel, säger Lennart Hedström.

Fakta: Så trivs tjänstemännen som har startat eget

I slutet av 2020 frågade arbetsmarknadsorganisationen TRR personer som via dem fått hjälp att starta eget under åren 2016–2018 hur det går med företaget.

88 procent som svarade på undersökningen var mycket nöjda eller tillfreds med tillvaron som företagare.

Störst andel av dem som startar företag finns i åldersspannet 50–59 år.

68 procent av dem som startar företag gör det i en bransch där de har minst fem års erfarenhet.

Män är mer benägna att starta eget än kvinnor. 63 procent av företagen i undersökningen startades av män och 37 procent av kvinnor.

817 personer som startat företag med stöd från TRR under åren 2016–2018 deltog i undersökningen.

Källa: TRR

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons