Annons

Fler tror på högre bostadspriser

Allt fler tror att bostadspriserna på villor och bostadsrätter kommer att fortsätta öka, enligt SEB:s boprisindikator.
Ekonomi • Publicerad 8 mars 2021
SEB har släppt en ny boprisindikator. Arkivbild.
SEB har släppt en ny boprisindikator. Arkivbild.Foto: Hossein Salmanzadeh/TT

Andelen hushåll som tror på stigande priser ökar med 2 procentenheter jämfört med förra månaden, till 66 procent. Samtidigt tror endast 5 procent att priserna sjunker under det kommande året, vilket är en minskning med 2 procentenheter från förra mätningen.

Sammantaget innebär det att boprisindikatorn, som visar skillnaden mellan andelen som tror på stigande priser och andelen som tror på sjunkande priser, landar på 61 – upp fyra enheter från förra månaden.

Annons

"Med en indikator på 61 är vi uppe på den högsta nivån sedan juli 2017. Kombinationen av låga räntor, ekonomisk återhämtning och kanske även möjligheten till fortsatt hemarbete när coronakrisen klingat av, påverkar antagligen bilden", säger SEB:s privatekonom Jens Magnusson i ett pressmeddelande.

Hushållen tror också att reporäntan kommer stiga och om ett år uppgå till 0,49 procent vilket är en ökning med 0,05 procentenheter. Reporäntan har legat på 0,0 procent sedan den 8 januari 2020.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons