Annons

Fler studenter tar studielån

Studier • Publicerad 4 maj 2023
Andelen studerande som använder både bidraget och lånedelen av studiemedlet ökar. Arkivbild.Foto: Janerik Henriksson/TT

Antalet studerande med studiemedel sjönk förra året, men andelen som lånade pengar till studier ökade till den högsta nivån sedan 2004, skriver CSN i ett pressmeddelande.

Andelen studerande som använder både bidraget och lånedelen av studiemedlet har ökat de senaste tio åren, men förra årets ökning är den enskilt största på 25 år.

Annons

Malin Lundquist, analytiker på CSN, tror att det finns flera orsaker. En kan vara att studiemedlets köpkraft minskat i takt med inflationen.

"De senaste årens låga ränta på studielån, som under 2022 var på 0,0 procent, kan också påverka", säger hon i ett pressmeddelande.

Förra året hade 1,7 miljoner en studieskuld hos CSN – det högsta antalet någonsin. Men återbetalningsgraden är hög. Låntagare i Sverige betalade in 94,4 procent av årsbeloppet och för utlandsbosatta låntagare ökade det till 80,9 procent.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons