Annons

Virusnobbat fartyg välkomnas av Kambodja

Det finns inga tecken på coronasmitta ombord, försäkrar fartygsoperatören. Trots det har MS Westerdam fått nobben av fem virusnojiga länder.
Men nu får de över 2 000 kryssningsresenärerna gå i land i Kambodja.
Virus • Publicerad 12 februari 2020
Kryssningsfartyget Diamond Princess ligger i karantän i hamnen i Yokohama i Japan.Foto: Jae C. Hong/AP/TT
Foto: 

MS Westerdam lämnade hamnen i Hongkong den 1 februari för en planerad tvåveckorskryssning mellan en rad asiatiska länder. Men när det var dags att angöra Yokohama i Japan i lördags blev det prompt nej från myndigheterna.

Därefter har fartyget även fått nobben av Guam, Filippinerna, Taiwan och Thailand, som samtliga oroat sig för att någon av passagerarna ska föra med sig det nya coronaviruset i land. De har inte låtit sig lugnas av fartygsoperatörens försäkran om att ingen ombord visar tecken på sjukdom.

"Redo för buffén"

Annons

Flera andra kryssningsfartyg har tidigare nekats att lägga till i en rad asiatiska hamnar med anledning av rädslan för att viruset – som skördat över 1 100 människors liv – ska sprida sig.

Men på onsdagen kom beskedet att MS Westerdam, med 1 455 passagerare och 802 i besättningen, kommer att få lägga till i hamnstaden Sihanoukville i södra Kambodja.

"Passagerarna kommer att få gå i land", skriver det nederländsk-amerikanska rederiet Holland America i ett uttalande, och tillägger: "Vi är oerhört tacksamma för hjälpen från de kambodjanska myndigheterna."

Många av passagerarna verkar ta sina ändrade semesterplaner med ro.

"Inte någon dålig plats att sitta fast på. Jag sitter på salong just nu och får håret fixat och gör mig redo för buffén", twittrar passageraren Christina Kerby.

Dystert på japanskt fartyg

Hennes optimism står i kontrast till stämningen ombord på kryssningsfartyget Diamond Princess, vars över 3 000 passagerarna suttit i karantän sedan båten anlände till Japan i början av förra veckan. Detta sedan en passagerare som klivit av i Hongkong testats positivt för viruset, som fått namnet Covid-19.

Sedan dess har totalt 175 personer ombord bekräftats bära på viruset. De smittade har evakuerats från fartyget och för fyra av dem är tillståndet allvarligt enligt Japans hälsominister Katsunobu Kato i Japan.

Karantänen är i nuläget planerad att gälla till den 19 februari.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons