Annons

Fler sexköpare gripna i Sverige under våren

Antalet anmälda sexköp i Sverige under 2020 har ökat kraftigt jämfört med 2019, skriver Dagens Nyheter.
Ett ökat spaningsarbete från polisens sida ligger bakom ökningen av anmälningarna.
Brott • Publicerad 28 juli 2020
Antalet anmälda sexköp i Sverige under 2020 har ökat kraftigt jämfört med 2019. Arkivbild.
Antalet anmälda sexköp i Sverige under 2020 har ökat kraftigt jämfört med 2019. Arkivbild.Foto: Scott Eisen/AP/TT

Förra året anmäldes totalt 764 sexköpsbrott i Sverige, och i år har 526 anmälningar kommit in, enligt statistik från Brottsförebyggande rådet. 69 av dessa inkom under en tvåveckorsperiod i vår, när polisen i Stockholm genomförde "insats torsk".

– Vi kan se att polisens arbete haft en positiv effekt och att den mediala och ihållande uppmärksamheten som frågan fått har gjort att allmänheten vaknat och gett oss betydligt fler tips än tidigare, säger Jana De Geer, gruppchef på människohandelssektionen vid polisen i Stockholm, till DN.

Annons

Just polisens arbete är avgörande för hur många anmälda sexköp det blir per år, enligt Karin Svedlund, kriminalinspektör vid Nationella operativa avdelningen.

– Anmälningarna bygger i princip bara på hur mycket spaningsarbete som görs och vilka resurser man lägger på det här brottet. När polisen lägger mer resurser på att gripa sexköpare så stiger siffrorna, säger hon till DN.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons