Fler röker i södra länet

Nyheter • Publicerad 14 maj 2003
Foto: David Bergström
Foto: David BergströmFoto: 

Polisen. Att ungdomarna åXå tog till hjälp i testet inte fick ut någon tobak i affärerna är inget som överraskar Björn Brandström, närpolischef i Emmaboda och Nybro.

- Alla handlare har fått information från kommunen om att det är olagligt att sälja tobak till minderåriga, liksom att sälja klass II-öl. Så det har blivit bättre även om det slinker igenom någon då och då, säger han.

Brandström förklarar att det inte prioriteras att aktivt göra kontroller av butiker. Däremot utreder man anmälningar.

- Det har kommit in anmälningar vid några tillfällen. Det är framförallt föräldrar som undrar hur deras barn fått tag på tobak.

Ungdomarna åXå talat med berättar att de får tag på tobak genom äldre kompisar. Det vet Björn Brandström och han tycker att det är bekymmersamt.

- Lagen om att man inte får köpa ut klass II-öl och cigaretter har inte fått samma genomslag som den som gäller för brännvin. Men att köpa ut cigaretter är langning precis som med brännvin. Det ger böter i normalfall. Även fängelse ingår i straffskalan.

Lucas Mathisen
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.