GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Fler lodjur siktade under årets inventering

Det finns omkring 1 250 lodjur i Sverige visar en inventering från Naturvårdsverket. Det är en ökning med cirka 100 djur jämfört med förra året.
Natur • Publicerad 17 juni 2021
Lodjuren lever i bästa välmåga – åtminstone i delar av landet. Arkivbild.
Lodjuren lever i bästa välmåga – åtminstone i delar av landet. Arkivbild.
Foto: Paul Kleiven/NTB/TT

Antalet lodjur ligger därmed över referensvärdet för gynnsam bevarandestatus som är minst 870 individer.

"I Sverige registrerades 213 familjegrupper under den gångna vinterns inventering. Det är en ökning från i fjol då 189,5 familjegrupper dokumenterades", säger Andreas Zetterberg, chef för Viltanalysenheten på Naturvårdsverket, i ett pressmeddelande.

Ökningen av antalet familjegrupper ses i mellersta och södra Sverige, samt Västernorrland. En viss minskning ses i övrigt i norra delarna av landet.

Att jämföra inventeringsresultat mellan år bör dock enligt Naturvårdsverket göras med försiktighet eftersom förändringar i antal från år till år kan påverkas av faktorer såsom väderförhållanden, metoder och tekniska lösningar som viltkameror och DNA-analyser.

Inventering av lodjur pågår varje år från första oktober till sista februari.

Naturvårdsverket har sedan tidigare delegerat rätten att besluta om licensjakt till samtliga länsstyrelser, utom Gotlands län. Inventeringsresultatet medför inga förändringar av detta.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs mer