Annons

Fler laviner än vanligt: "Stor olycksrisk"

Fler laviner än vanligt har inträffat i år, och när sportlovsfirare intar de svenska fjällen gäller det att vara försiktig. Den växande trenden med offpiståkning bortom skidanläggningarna ökar risken för olyckor.
Olyckor • Publicerad 25 februari 2020
Hittills i år har fler än 500 laviner inträffat. Arkivbild.
Hittills i år har fler än 500 laviner inträffat. Arkivbild.Foto: Erik Nylander/TT

Sportlov, rekordmycket snö och orörda fjäll. Det är som gjort för att ge sig ut med skidorna – eller? Hittills i år 500 laviner registrerats, vilket är något fler än normalt. Men det verkliga antalet är sannolikt ännu högre. När högsäsongen nu drar igång gäller det att se upp.

– Vi vet att det är en vinter med många laviner. Blir det då mycket folk i fjällen så är risken stor att det kommer att hända olyckor framöver, säger Per-Olov Wikberg, fjällsäkerhetssamordnare vid Naturvårdsverket.

Annons

I södra Sverige har snön lyst med sin frånvaro efter en ovanligt mild vinter, men i fjällkedjan har man haft det motsatta problemet. Vintersäsongen har bjudit på frekventa lågtryck, mycket vind och ovanligt mycket snö.

– Det har i princip varit rekordmycket snö. Och det enklaste receptet för laviner är mycket snö och mycket vind.

Tio omkomna

Hittills i år har 15 lavintillbud, när en person utlöser eller dras med i lavinen, inträffat i de svenska fjällen. Tio med skidåkare och fem med snöskoterförare. Ingen av de inblandade skadades eller omkom, men de senaste fem vintersäsongerna har tio svenskar omkommit i lavinolyckor.

En möjlig orsak till tillbuden är en växande trend bland skidåkare och snöskoterförare att söka sig till orörd, brant terräng, tror Per-Olov Wikberg.

– Man vill uppleva storslagna fjäll och åka offpist, det är en trend som har ökat i många år. Allt fler söker sig till den typen av terräng och då är det viktigt att ha rätt kunskaper, säger han.

Undvik brant terräng

Vill man vara på den säkra sidan ska man hålla sig till markerade nedfarter i en skidanläggning, eller markerade leder för längdskidåkare och skoterförare. Bestämmer man sig ändå för att ge sig ut är det viktigt att hålla sig till en flackare terräng.

– Laviner går i sluttningar som är branta, ungefär lika branta som en svart markerad pist i en skidbacke. Undvik alltid terräng som har 25 graders lutning eller mer, säger Per-Olov Wikberg och fortsätter:

– Det är också viktigt att ha rätt utrustning: en spade, en lavinsändare och en lavinsond som man sticker ner i snön. Många skidåkare som åker mycket offpist har den här utrustningen, men det är lika viktigt att träna på att använda den så att man snabbet vet vad man ska göra om en olycka inträffar.

Alice Nordevik/TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons