Annons

Virusvarning för fler regioner i Italien

Fler regioner i Italien har lagts till Folkhälsomyndighetens lista över platser där besökare bör vara vaksamma på symtom som kan tyda på coronasmitta, rapporterar TV4.
Coronavirus • Publicerad 4 mars 2020
Turister i Milanos katedral Duomo di Milano tar bilder iklädda ansiktsmasker. Milano ligger i Lombardiet, en av de regioner där besökare uppmanas vara uppmärksamma. Arkivbild.
Turister i Milanos katedral Duomo di Milano tar bilder iklädda ansiktsmasker. Milano ligger i Lombardiet, en av de regioner där besökare uppmanas vara uppmärksamma. Arkivbild.Foto: Claudio Furlan/AP/TT

De nya regionerna är Aostadalen, Ligurien, Trento-Alto Adige, Friuli Venezia Giulia och Toscana. Sedan tidigare har Folkhälsomyndigheten rekommenderat att resenärer till Lombardiet, Piemonte, Emilia-Romagna och Veneto, och som upplevt hosta, feber eller andningsbesvär, ska höra av sig till 1177 Vårdguiden.

– Det blir fler och fler. Vi har nu i princip sagt att alla regioner norr om Rom, där har man sett fall. Vi tycker att alla de delarna av Italien får man kolla sig om man varit där, och känner symptom, säger Anders Tegnell, statsepidemiolog, till TV4 Nyheterna. 

Annons

Antalet dödsfall i Italien har stigit kraftigt. På tisdagen rapporterade myndigheterna 79 döda, vilket är en ökning med 27 fall från måndagen, rapporterar Reuters. Det totala antalet smittade i Italien skrievs upp från 2 036 till 2 502, en ökning med 466 fall.

Antalet virussmittade personer i Sverige har på kort tid fördubblats – från 15 bekräftade fall till och med måndagen till sammanlagt 30 under tisdagen. Flera av de som har smittats har varit i norra Italien eller är närstående till någon som rest i området.

Hälften av de smittade finns i Region Stockholm, nio i Västra Götaland, tre i Region Jönköping, två i Region Uppsala och en i Region Skåne. Det finns inga uppgifter om att de drabbade ska vara allvarligt sjuka.

Runt om i världen har nu över 92 000 fall av det nya coronaviruset registrerats och över 3 100 har avlidit. Totalt har smittan rapporterats i minst 79 länder.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons