Annons

Kulturstubbar hindrar skador i skogen

Skog • Publicerad 12 februari 2020
Forn- och kulturlämningar i landets skogar har klarat sig bättre senaste tiden. Arkivbild.
Forn- och kulturlämningar i landets skogar har klarat sig bättre senaste tiden. Arkivbild.Foto: Vidar Ruud/NTB/TT

Färre forn- och kulturlämningar skadas ute i landets skogar, enligt Skogsstyrelsen.

När mätningarna inleddes 2012 fanns det skador på 36 procent av de undersökta forn- och kulturlämningarna. Den andelen har nu minskat till 27 procent, över så gott som hela landet. Norra Norrland är dock undantaget, där har antalet grova skador ökat från 12 till 18 procent.

Annons

I årets uppföljning har 400 avverkningar som skedde säsongen 2015/2016 och 960 lämningar gåtts igenom.

Skogsstyrelsens riktlinjer om "kulturstubbar", alltså att lämna 130 centimeter höga stubbar i närheten av platser där det finns forn- eller kulturlämningar, tycks ha gett effekt. Stubbarna hindrar skogsmaskiner som markbereder efter avverkning, den vanligaste orsaken till skador.

"Det här betyder att allt mer av vår historia som det finns lämningar av där ute i skogen får vara kvar för framtida generationer. Nu behöver vi öka takten för att också få ned de grövsta skadorna och se till att nedgången håller i sig även långsiktigt", säger AnnKristin Unander, som leder inventeringen på Skogsstyrelsen, i ett pressmeddelande.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons