Annons

Fler flyttlass går från storstäderna

Det går fler flyttlass från än till Stockholm, Göteborg och Malmö. Och trenden blir allt tydligare.
I Stockholms län har antalet som flyttar ut ökat kraftigt det senaste året.
Men experterna är inte överens om varför folk flyttar.
Samhälle • Publicerad 25 februari 2020
Flyttlassen går nu från Stockholm och Göteborg, som under 2019 hade ett negativt flyttnetto. Arkivbild.
Flyttlassen går nu från Stockholm och Göteborg, som under 2019 hade ett negativt flyttnetto. Arkivbild.Foto: ERIK MÅRTENSSON / TT

Storstadskommunerna Stockholm, Göteborg och Malmö hade alla ett negativt inrikesflyttnetto under 2019. För Stockholm låg det på nästan 4 000 personer, Göteborg cirka 2 500 och Malmö drygt 1 000, enligt nya uppgifter från Statistiska centralbyrån.

Trenden med ett negativt flyttnetto började i Stockholm och Göteborg 2014, och har förstärkts sedan dess. I Malmö började nedgången under 2015, men där är utvecklingen inte lika dramatisk.

Annons

I Stockholms län är trenden också tydlig, där har den negativa utflyttningstakten åttafaldigats mellan 2018 och 2019 – från 197 till 1 676 personer.

Negativ utveckling

Stockholms handelskammare beskriver det som en mörk trend, som måste brytas.

– Inflyttningen till Stockholm från andra regioner har minskat drastiskt de senaste två åren, och minskningen gäller framför allt unga människor mellan 20 och 24 år. Det är problematiskt, säger Stefan Westerberg, seniorekonom på Stockholms handelskammare.

Han berättar att unga och icke-kapitalstarka grupper har svårt att ta sig in på bostadsmarknaden.

– Vi ser att amorteringskraven har lagt sig som en våt filt över bostadsområdet och har släckt en del drömmar hos människor. Det har blivit mycket svårare för unga människor att ta sig över tröskeln för att exempelvis kunna köpa en genomsnittlig etta i Stockholm, säger Stefan Westerberg.

Familjer flyttar

Enligt Stockholms handelskammare är det samtidigt människor som står i begrepp att bilda familj som pressas ut ur staden. Det är framför allt barn, 0-9 år, tillsammans med vuxna, 30-44 år, som flyttar.

– Det är tyvärr inte förvånande att arbetsföra och deras barn flyttar ut, eftersom det på dagens bostadsmarknad är otroligt svårt att skala upp sitt boende, säger Stefan Westerberg.

Roger Andersson är seniorforskare i kulturgeografi vid Institutet för bostads- och urbanforskning vid Uppsala universitet. Han tror inte att amorteringskraven är den huvudsakliga förklaringen till att flyttlassen går från storstäderna.

– Om man tittar på de senaste 40-50 åren så har Stockholms positiva flyttnetto nästan uteslutande drivits av utlandsfödda som flyttar till Stockholm. Det har varit den viktigaste faktorn, säger han.

Vidare drivs flyttströmmarna av åldersstrukturen i befolkningen. Personer mellan 20 och 30 flyttar i stor utsträckning till storstäderna medan äldre, som bildar familj, flyttar därifrån.

– Min gissning är att det negativa flyttnettot för storstäderna till stor del beror på variationer i ålderssammansättningen. Eftersom inflyttare till storstäderna typiskt är unga vuxna och utflyttarna är i familjebildande ålder är nettot beroende av storleken på dessa grupper och den varierar över tiden. Förändringar i flyttningsnettot beror sällan på att flyttningsbeteendet i sig har ändrats.

Petronella Uebel/TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons