GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Finland: Ja till försvarsmateriel till Turkiet

Finland • Publicerad onsdag 15:17
Finlands dåvarande försvarsminister Antti Kaikkonen skakar hand med Turkiets Hulusi Akar vid välkomstceremnin i Ankara den 8 december. Arkivbild.
Finlands dåvarande försvarsminister Antti Kaikkonen skakar hand med Turkiets Hulusi Akar vid välkomstceremnin i Ankara den 8 december. Arkivbild.Foto: Turkiska försvarsdepartementet/AP/TT

Finland tillåter åter export av försvarsmateriel till Turkiet, efter att tidigare ha stoppat densamma. Försvarsminister Mikko Savola (C) undertecknade ett tillstånd som gäller komponenter från företaget Miilux under tisdagen, avslöjar Hufvudstadsbladet.

Företaget tillverkar bland annat skyddsplåt som kan användas i till exempel stridsvagnar. Det är oklart om komponenterna i slutänden används i fordon som beställts av Turkiets försvarsmakt, enligt Finlands försvarsdepartement.

Exporttillståndet lyder under EU:s bestämmelser för vapenexport och måste därför godkännas av försvarsdepartementet.

Finland har låtit bli att sälja vapen och annan försvarsmateriel till Turkiet sedan den turkiska attacken mot kurder i norra Syrien år 2019. Men när dåvarande försvarsministern Antti Kaikkonen (C) besökte sin turkiska kollega i Ankara i december meddelade Kaikkonen att Finland kan se över vissa exportavtal.

Embargot har slagit hårt mot turkiska försvarsföretag, rapporterade turkiska medier 2019.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.