Annons

Finansministern: Tillbaka till ordningen

Nu får det vara slut på extra krispengar hit och dit utanför den ordinarie budgeten.
Sverige måste tillbaka till en ordnad budgetprocess, enligt finansminister Mikael Damberg (S), som kallar till sig partierna för att tillsammans se över spelreglerna för hur statens pengar ska spenderas.
Ekonomi • Publicerad 8 juni 2022
Tillbaks till en ordnad budgetprocess, finansminister Mikael Damberg (S) vill nu komma överens med partierna om stopp för utsvävningar utanför budgeten
Tillbaks till en ordnad budgetprocess, finansminister Mikael Damberg (S) vill nu komma överens med partierna om stopp för utsvävningar utanför budgetenFoto: MARKO SÄÄVÄLÄ/TT

Finansministern höll pressträff tidigt på onsdagsmorgonen med budskapet ordning och reda. Under pandemin har det behövts extra pengar, och regeringen har presenterats 23 extra ändringsbudgetar, plus tre olika utskottsinitiativ, som tillsammans har gjort att pengarna flödat. Hittills under kriget och den stigande inflationen har också 10 extra ändringsbudgetar presenterats.

Nödvändigt, javisst, enligt Mikael Damberg.

Annons

– Sammantaget var det lyckosamt. Svensk ekonomi drogs inte ned som andra länders, och vi har haft en snabbare återhämtning.

Men nu är det andra bullar.

– Om vi vänjer oss vid att göra extra ändringsbudgetar finns risk att processen urholkas, säger han.

Kritik

Både Finanspolitiska rådet och konstitutionsutskottet har kritiserat den ekonomiska lössläpptheten, förklarar han. Därför måste den ekonomiska politiken tillbaka till det normala. Partierna ska prioritera sina förslag och presentera i sina budgetar, och det ska inte gå an att sprätta iväg pengar utanför. Då äventyras den ekonomiska stabiliteten, enligt Mikael Damberg.

Mikael Damberg vill nu diskutera detta med de andra partierna, och kallar dem till sig för att komma överens.

– Det är spelreglerna som ska ses över, säger Mikael Damberg.

Han vill inte peka ut några särskilda utgifter som kommit till på senare tid som onödiga. Inte heller pensionerna, som nu diskuteras både av hans eget parti och av oppositionen. De extra krispengar som beslutats nu för bland andra elkunder och bilägare har varit nödvändiga, tycker han.

Stöd inom budgeten

– Vanliga människor har en verklighet att hantera. Vi ser att många länder har gjort liknande, säger han.

För dem som ännu inte fått extra pengar, som pensionärer och barnfamiljer med stora behov, pågår en diskussion nu, förklarar han, men det ska ske inom budgeten.

Frågan är när ordningen i finanspolitiken kan vara återställd.

Annons

– Det är ingen quick-fix. Det kan ta god tid, in på nästa mandatperiod.

Fakta: Kommitté för budgetprocessen

Regeringen vill tillsätta en kommitté för att komma överens om hur spelreglerna för budgetprocessen ska se ut.

Bland annat ska den utreda:

Hur helhetsperspektivet upprätthålles

Ett samlat budgettillfälle per år

Extra ändringsbudgetar och utskottsinitiativ

Vårpropositionens betydelse

Hur budgetbeslut med flerårig effekt ska hanteras

Källa: Regeringen

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons