Annons

Finansföretag måste redogöra för klimatpåverkan

Nya Zeeland • Publicerad 14 april 2021
Nya Zeeland vill växla upp kampen mot klimatförändringarna ytterligare. Arkivbild.Foto: Carey J. Williams/AP/TT

Nya Zeeland ska bli första land att införa en lag som tvingar finansaktörer som banker, försäkringsbolag och fondförvaltare att redogöra för hur deras verksamhet påverkar klimatet. Målet är bland annat att säkerställa att effekterna på klimatförändringarna rutinmässigt tas i beaktande vid beslut om affärsverksamhet, investeringar, utlåning och försäkringar.

Nya Zeelands mål är att vara koldioxidneutralt 2050 och landet menar att även finanssektorn måste spela sin roll. Omkring 200 av de största företagen och flera utländska företag kommer att omfattas av lagstiftningen, som börjar behandlas i veckan, enligt BBC.

Annons

– Att bli det första land i världen som inför den här typen av lagstiftning innebär att vi har möjlighet att visa verkligt ledarskap och bana väg för andra länder att göra klimatrelaterad information obligatorisk, säger handels- och konsumentminister David Clark.

När lagen väl har antagits måste företagen börja rapportera om klimateffekterna 2023.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons