Filosofisk inställning ledde till stipendium
Christina Fagerström, som arbetat som frilansjournalist i 24 år, och nyligen bosatt sig i Gullaskruv, ska använda det nya stipendiet till en bok om den svenske arkitekten Fredrik (Fjodor) Lidvall en av de främsta arkitekterna i Sankt Petersburg före revolutionen.
- Jag har länge varit mycket fascinerad av Ryssland, och gjort reportageresor både där och i Kina, säger hon.
Christina Fagerström har en smått filosofisk inställning till byggnader.
- En god byggnad är som ett poem. Arkitektoniska konstverk har poesins kännetecken - rytm, rörelse och en berättelse.
Hon är också är övertygad om att människor präglas av de byggnader där de rör sig.
Det är andra gången hon får stipendium från byggnadsföreningen.
- Förra gången, 1998, fick jag det för att undersöka svenskt inflytande på stadsplaneringen i Sankt Petersburg. Det var då jag upptäckte Fjodor Lidvall.
År 2003 anordnade hon ett seminarium i Sankt Petersburg kring hans byggnadsverk.
- Det blev en stor framgång. Konstigt nog fanns det nästan ingenting dokumenterat av hans betydelsefulla arv tidigare.
Sankt Petersburg var en kosmopolitisk stad vid tiden före revolutionen. En rad skandinaver hade skapat sig en stark ställning i staden, bland andra Fjodor Lidvalls familj en svensk skräddarfamilj från Medelpad.
- Hans pappa fick bland annat i uppdrag att sy upp hela administrationens uniformer till tsarens begravning.
När Fjodor Lidvall studerat arkitektur på Konstakademin beställde mamma Ida Amalia ett bostadshus i Sankt Petersburg av sin då 28-årige son. Huset var klart 1902, gjorde succé över en natt och ledde till en rad beställningar av bland annat bankhus och bostadshus. Den främsta, mest kända byggnaden som bär hans signatur är Hotell Astoria. Christina Fagerströms favorit är Azov-Don banken, som varit central telegraf och där hon själv sprungit ut och in som journalist.
- Dessutom beställde greve Tolstoj ett helt kvarter som Lidvall utformade. I dag kostar de lägenheterna hur mycket som helst.
När revolutionen kom 1917 flydde Lidvall med sin familj till Sverige. Han fick aldrig återvända till Ryssland.
- Hela hans arkiv och förmögenhet konfiskerades. Det var en stor tragedi för familjen.
I Sverige lyckades han inte göra den karriär han hoppats på, men ritade bland annat Shellhuset på Birger Jarlsgatan och biografen Kina vid Östra Station.
Christina Fagerström har länge varit intresserad av byggnader och arkitektur. Möjligen kan det bero på att hon "vuxit upp i byggnader under konstruktion", tror hon.
- Min far var pilot men hade ett förflutet som byggnadsingenjör och stammar från en byggnadsingenjör i Södra Vi. Han var mycket förtjust i att bygga hus och byggde det ena huset efter det andra.
Christina Fagerström blir också nytt ombud i Kalmar län för Svenska byggnadsvårdsföreningen och tänker bland annat studera trädgårdar och engelska parker i länet, som Värnanös och Ebbetorp.