Annons

Filippinerna stoppar militärt avtal med USA

Filippinerna • Publicerad 11 februari 2020
En demonstration mot den amerikanska militära närvaron i Filippinernas huvudstad Manila förra året. Arkivbild.
En demonstration mot den amerikanska militära närvaron i Filippinernas huvudstad Manila förra året. Arkivbild.Foto: Aaron Favila/AP/TT

Filippinernas president Rodrigo Duterte kommer att avsluta överenskommelsen om gästande styrkor (VFA) med USA, och har instruerat sin utrikesminister att formellt informera USA om detta, meddelar presidentens talesperson.

Duterte har öppet kritiserat de två ländernas militära avtal och har fattat beslutet att avsluta det efter att en av hans vänner, senator Ronald dela Rosa som tidigare varit polischef, fått sitt amerikanska visum indraget.

Annons

– Det är dags att vi förlitar oss på oss själva. Vi kommer att stärka vårt eget försvar och inte förlita oss på något annat land, säger talespersonen Salvador Panelo vid en presskonferens där han citerar presidenten.

VFA skrevs under 1998 och har gett amerikanska soldater rätt att vistas i landet för humanitärt bistånd och militärövningar.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons