Annons

FI slopar amorteringskravet

Banker bör mot bakgrund av coronakrisen kunna ge alla bolånetagare undantag från amorteringskraven, föreslår Finansinspektionen (FI).
Annika Winsth, chefsekonom på storbanken Nordea, välkomnar förslaget. Hon ser en risk för att det kan bli "en riktigt otrevlig utveckling på bostadsmarknaden".
Ekonomi (TT) • Publicerad 2 april 2020
Finansinspektionens generaldirektör Erik Thedéen. Arkivbild.
Finansinspektionens generaldirektör Erik Thedéen. Arkivbild.Foto: Pontus Lundahl/TT

– Att tvinga folk till att spara via amorteringar i ett läge där allt är upp och ned, risken är att det blir kontraproduktivt, säger Annika Winsth.

Har vi en bubbelrisk på bostadsmarknaden nu?

Annons

– Det har vi sagt länge att det finns risker på bostadsmarknaden med tanke på att vi har haft ett extremt lågt ränteläge under lång tid, säger hon.

Den låga räntan har eldat på skuldsättningen bland hushållen, vilket i sin tur har blåst upp priserna på bostäder, enligt Winsth. En annan faktor som intill nu har drivit upp priserna är den höga sysselsättningen och relativt låga arbetslösheten.

Detta har skapat risker på bostadsmarknaden, enligt Winsth.

– Inte minst i storstäderna där många är beroende av att ha en inkomst för att klara av sina skulder, säger hon.

Hon ser möjligheten att erbjuda amorteringsfrihet till alla bolånetagare som ett potentiellt viktigt stöd till hushållen den närmaste tiden, där coronakrisen om den håller i sig några månader till kan börja slå ut allt fler bolag.

– Då blir folk inte bara permitterade, utan vi får också en arbetslöshet som blir väldigt hög, säger hon.

– Blir det så illa att folk måste börja sälja bostäder för att de har dålig ekonomi, ja, då får vi en riktigt otrevlig utveckling på bostadsmarknaden, tillägger hon.

Det blir enligt FI-förslaget upp till bankerna att besluta om ett enskilt hushåll ska få undantag från amortering utifrån en bedömning om dess specifika situation och betalningsförmåga.

Förslaget kommer nu att skickas på remiss med sikte på att börja gälla den 14 april i år. Undantaget föreslås gälla till och med juni 2021, då FI kommer att utvärdera läget i svensk ekonomi för att bedöma om undantaget ska förlängas eller tas bort.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons