Annons

Fertilitetsläkare använde sin egen sperma

Fertilitetsläkaren var en firad figur och fick medalj av den kanadensiska regeringen. Sedan uppdagades att han i hemlighet använt sin egen sperma för att befrukta kvinnliga patienter.
Kanada • Publicerad 30 juli 2021
I stället för de manliga patienternas sperma använde den kanadensiske läkaren sin egen. Genrebild.
I stället för de manliga patienternas sperma använde den kanadensiske läkaren sin egen. Genrebild.Foto: Sang Tan/AP/TT

1989 vände sig ett äkta par till den Ottawabaserade fertilitetsläkaren Norman Barwin för hjälp med assisterad befruktning. 25 år senare visade det sig att läkaren i stället för den manlige patientens sperma använt sin egen, rapporterar kanadensiska CBC.

Föräldrarna hade börjat ana oråd när dottern inte liknande dem till utseendet och dessutom utvecklade en ärftlig autoimmun sjukdom som ingen annan i släkten hade. De bad Barwin om ett DNA-prov för att kunna röja misstankarna ur världen, men fertilitetsläkaren vägrade.

Annons

I stället kontaktade föräldrarna andra patienter och jämförde dotterns DNA med deras. När Barwin slutligen gick med på att låta sig testas uppdagades det att han i minst 17 fall, från 1973 och framåt, använt sin egen sperma för att befrukta kvinnliga patienter.

I ytterligare minst 80 fall ska par som vänt sig till Barwin fått sperma från anonyma givare i stället för från den manlige partnern.

Kallades "bebisguden"

Barwin var länge en firad figur i kanadensiska läkarkretsar. Hans ovanligt framgångsrika praktik förlänade honom smeknamnet "bebisguden" och kön av barnlösa par var lång. 1997 belönades han med Kanadaorden, landets högsta civila utmärkelse, för sina "framstående insatser inom [...] kvinnors reproduktiva hälsa".

Sedan skandalen uppdagades har Barwin förlorat sin läkarlegitimation och i stället tvingats tillbringa sin tid i rätten. Efter fleråriga förhandlingar har nu en förlikning nåtts där den vanhedrade fertilitetsgurun erbjuder sig att betala sammanlagt 13,4 miljoner kanadensiska dollar, motsvarande 92 miljoner kronor, till sammanlagt 226 tidigare patienter och deras barn.

Satt djupa spår

Till dagstidningen Ottawa Citizen säger den i dag 31-åriga kvinna vars föräldrar avslöjade Barwin att fertilitetsläkarens agerande satt djupa spår.

– Jag har känt mig väldigt förvirrad över det faktum att min egen identitet, saker som bara var jag, plötsligt hade den här kopplingen till någon annan. Och det var inte en positiv koppling.

Kvinnan berättar också att hon blivit nära vän med flera av sina 16 nya halvsyskon och att de regelbundet träffas för att ge varandra stöd.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons