Annons

Sex snackisar från Oscarsgalan

Det var inte den mest spektakulära Oscarsgalan. Men Joaquin Phoenix kritiserade mjölkindustrin och flera skådespelare skämtade bitskt om bristen på mångfald.
Här är vad man pratar mest om från galan.
Nöje • Publicerad 10 februari 2020
Diane Keaton och Keanu Reeves överlämnar priset för bästa originalmanus till Bong Joon-Ho.
Diane Keaton och Keanu Reeves överlämnar priset för bästa originalmanus till Bong Joon-Ho.Foto: Chris Pizzello/AP/TT
Joaquin Phoenix verkade skakad när han tog emot sitt pris för årets manliga huvudroll.
Joaquin Phoenix verkade skakad när han tog emot sitt pris för årets manliga huvudroll.Foto: Chris Pizzello/AP/TT
En massa "Elsor" delar scen.
En massa "Elsor" delar scen.Foto: Chris Pizzello/AP/TT
Natalie Portman valde att markera mot mansdominansen bland de nominerade.
Natalie Portman valde att markera mot mansdominansen bland de nominerade.Foto: Jordan Strauss/AP/TT

Sydkoreanska tal

Regissören Bong Joon-Ho strålade som en sol när han tog emot priser. Han höll tal på koreanska, som översattes via tolk, och deklarerade att han var redo att dricka i kväll.

Annons

På sociala medier i Sydkorea var glädjen stor, och en användare slog fast: "Jag trodde aldrig att jag skulle få höra koreanska på Oscarsgalan".

Eminem dök upp

När Eminem vann pris för bästa originalsång 2003 var rapparen inte på plats. Han dök i stället upp i år och framförde "Lose yourself". Trots en del tekniska problem – det såg bland annat ut som att han hade problem med medhörningen bitvis – fick Eminem en hel del i publiken att gunga med. Billie Eilish i publiken såg dock skeptisk ut.

Mångfaldsproblematik

Akademin fortsätter att brottas med mångfaldsproblematiken. Bristen på kvinnor och icke-vita var ett tema som återkom i tal, skämt och gliringar. Natalie Portman lät namnen på kvinnliga regissörer som snuvats på nomineringar i år vara insydda i det plagg hon bar på röda mattan. Och Steve Martin sade till sin kompanjon Chris Rock: "Tänk hur mycket Oscar har förändrats de senaste 92 åren. 1929 var inga svarta skådespelare nominerade", och Rock tog över:

"Och nu, 2020, har vi en. Fantastisk utveckling".

Phoenix tal

Joaquin Phoenix verkade skakad över att stå på scen, när han tog emot priset för bästa manliga huvudroll för sin insats i "Joker". Hans tal handlade om såväl rasism, klimatkris som djurrätt. Han kritiserade bland annat mjölkindustrin och hur vi behandlar kor för att få mjölk. Han hedrade också sin bror River Phoenix, som gick bort 1993.

Många Elsor

Hur många Elsor finns det egentligen? En hel del, visade det sig när Idina Menzel framförde "Into the unknown" tillsammans med skådespelare som gett Elsa röst i nio andra länders versioner av "Frost"-filmerna. En av dem som stod på scenen och sjöng en rad på sitt eget språk var norska Lisa Stokke.

Annons

Självironiska katter

Den utskällda filmen "Cats" tog sig till Oscarsgalan – representerad av dess skådespelare Rebel Wilson och James Corden. De delade ut priset för bästa visuella effekter, iklädda kattkostymer. "Ingen förstår vikten av goda visuella effekter mer än vi", sade de med en självironisk blinkning. Filmens kattmänniskor har av många kritiker dömts ut totalt som en "obehaglig upplevelse".

Gustav Sjöholm/TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons