Annons

Fejkad tidsresa ger ny livslust

Tänk om du kunde återskapa den bästa dagen i ditt liv?
Det är möjligt i den franska drama-komedin ”La belle epoque”, där en man med ett stelnat äktenskap köper sig möjligheten att till det yttre återuppleva dagen då han mötte kvinnan som skulle bli hans hustru.
Film • Publicerad 13 februari 2020
Regissören Nicolas Bedos tillsammans med Doria Tillier och Fanny Ardant inför premiären på "La belle epoque". Arkivbild.
Regissören Nicolas Bedos tillsammans med Doria Tillier och Fanny Ardant inför premiären på "La belle epoque". Arkivbild.Foto: Petros Giannakouris
Daniel Auteuil spelar den åldrade Victor som får återuppleva sitt livs lyckligaste dag tillsammans med en ung "kopia" av sin fru, gestaltad av Doria Tillier. Pressbild.
Daniel Auteuil spelar den åldrade Victor som får återuppleva sitt livs lyckligaste dag tillsammans med en ung "kopia" av sin fru, gestaltad av Doria Tillier. Pressbild.Foto: 

– Det handlar om hur man kan uppleva djupa känslor även om man vet att det är fejk, säger Doria Tillier, som spelar en av huvudrollerna.

Daniel Auteuil gör rollen som Victor, vars äktenskap med Marianne (Fanny Ardant) är på upphällningen. Victor kommer i kontakt med ett företag, som mot höga avgifter iscensätter ett slags tidsresa, där skådespelare spelar upp en scen som kunden vill uppleva. Victor väljer den dag han mötte Marianne på ett brasseri.

"Vi får köpa det"

Annons

Den unga Marianne spelas av Doria Tillier.

– Jag vet, det här skulle inte kunna hända i verkligheten, säger hon med ett skratt när TT möter henne i Paris.

– Min pappa är matematiker, jag har alltid hållit koll på siffror och vill veta vad saker kostar. I verkligheten skulle detta inte vara möjligt. Men det är ju en film, så vi får köpa det.

Att spela en variant av en ung Fanny Ardant var stort för henne. Den franska skådespelaren, som har omkring 80 filmer bakom sig, är extremt hyllad i hemlandet.

– När jag var barn brukade jag imitera henne, så jag kunde henne väl. Att bli jämförd med henne var mycket smickrande. Vi hade ju inga scener tillsammans, men vi åt middag ihop före inspelningen och vi träffades när filmen visades i Cannes.

"Var lite orolig först"

Däremot hade hon många scener med Daniel Auteuil när han som Victor försöker hitta tillbaka till den passion han kände som ung.

– Jag var lite orolig först, han har ju en sådan erfarenhet och det här var bara min fjärde film. Men han är så enkel och så lätt som person och när vi filmade såg jag bara rollfiguren Victor, inte skådespelaren Daniel Auteuil.

Det som händer i filmen känns ibland som en blandning mellan realism, dröm och fantasi. Doria Tillier säger att det är som en teaterscen som spelas upp för Victor.

– Han vet att det är fejk, han betalar för det, men han tycker om det.

Tillier gillar att göra komedier, men tycker att man i Frankrike gör för många och för dåliga filmer i genren.

– Man går alltför ofta in för att skriva nåt som ska vara roligt och då blir det inte det. Det är bättre att bara skriva en film och blir den rolig så blir den.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons