Annons

Feds protokoll: Kan bli fler räntehöjningar

Ekonomi • Publicerad 5 juli 2023
Fed-chefen Jerome Powell. Arkivbild.
Fed-chefen Jerome Powell. Arkivbild.Foto: Manu Fernandez/AP

Det blir fler räntehöjningar – men i lugnare tempo. Det var budskapet i den amerikanska centralbankens protokoll från junimötet.

CNBC uppger att en majoritet av Fed-ledamöterna höll minst två räntehöjningar under året för troligt, enligt protokollet som presenterades på onsdagen.

Annons

Vid junimötet lämnade centralbanken räntan oförändrad, ett avsteg från de räntehöjningar som Fed beslutat tio gånger i rad sedan 2022. Motiveringen var att skapa större utrymme för att låta marknaden och konsumenterna "hämta andan". Centralbanken ville också ha mer tid att analysera utvecklingen.

"Det blåste motvind i ekonomin, kännbart både hos hushållen och företagen, på grund av hårda kreditvillkor och den höga räntan", skriver Fed.

Alla ledamöter förutom två förväntade sig dock ytterligare minst en räntehöjning under året och 12 av 18 trodde på minst två. Samtliga var dock överens om att sakta ned takten.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons